Criticii din străinătate: Filmul românesc „Miracolul din Tekir” este captivant și misterios 

Data publicării:
miracolul din tekir 1

Dorotheea Petre, „Mara”: „Este foarte mult legat de feminitate şi de maternitate...”

Monica Felea, specialist comunicare: „E un film foarte intens, în primul rând.”

Captivant şi misterios. Aşa descriu criticii din străinătate filmul „Miracolul din Tekir”, o co-producţie Elveţia-România cu Dorotheea Petre, Bogdan Dumitrache şi George Piştereanu în rolurile principale. Subiectul este unul aparte, iar regizorul şi scenaristul Ruxandra Zenide a construit o poveste la „răscrucea dintre Răsărit şi Apus”, după cum remarcă presa internaţională.

Monica Felea, specialist comunicare: „E un film care merge foarte mult în zona de... în zona de mit, legendă, credinţă dacă vrei, dar nu la modul ăla habotnic, la modul de cum înţelegi credinţa.”

Dorotheea Petre, „Mara”: „O fată simplă, din Deltă, care îşi câştigă existenţa fiind vindecătoare şi făcând masaje cu nămol terapeutic. Rămâne gravidă, nu spune cine este tatăl şi de aici îşi atrage o groază de necazuri.”

George Piştereanu, „Julio”: „Este izgonită din satul ei, evident pentru că oamenii nu înţeleg ce poate ea să facă... (...) oamenii devin foarte suspicioşi, consideră că este vrăjitoare, o izgonesc din sat, îi dau foc la casă.”

Mara îşi ascunde sarcina şi îşi găseşte ceva de muncă într-un centru SPA. Acolo o cunoaşte pe Lili, o femeie bogată și frumoasă care încearcă să rămână însărcinată.

Dorotheea Petre, „Mara": „În spatele acestei poveşti, de fapt este vorba de o metaforă a creaţiei, despre drumul pe care tu ca şi creator trebuie să îl parcurgi, cu îndoielile pe care le ai, cu slăbiciunile tale, cu faptul că ceilalţi te pot influenţa în mod iremediabil sau nu...”

„Miracolul din Tekir” este, în primul rând, o „minune” din punct de vedere vizual. Spaţiul dobrogean a fost transformat de regizor într-un adevărat personaj.

Dorotheea Petre, „Mara”: „Imaginea şi locurile în care s-a filmat sunt un punct forte al filmului, în sensul că cadrele sunt superbe, locaţiile au fost superbe (...) s-a filmat în câteva locuri foarte frumoase din Dobrogea, pe malul mării, în nişte sătucuri dobrogene... (...) lacul Techirghiol, faleza de la Eforie şi bineînţeles Cazino-ul, care are o energie şi emană o stranietate, aş zice... (...) E încărcat de o energie specială!”

Monica Felea, specialist comunicare: „Am primit pe pagina de Facebook un mesaj în engleză de la un domn care mi-a zis că i-a plăcut foarte mult filmul şi că peste două zile, adică poimâine, vine în România şi că să îi spunem unde sunt toate locaţiile de filmare, că vrea să le vadă, şi mai ales unde e spa-ul în care s-a filmat. Şi am început să râdem pentru că spa-ul în care s-a filmat e cazinoul vechi din Constanţa care a fost transformat în interior în spa. Nu există spa-ul ăla propriu-zis.”

„Miracolul din Tekir” este al optulea film în care joacă Dorotheea Petre, actriţă româncă pentru care Festivalul de Film de la Cannes şi-a schimbat tradiţia şi a inventat un premiu pentru performanţa ei din „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”. Celălalt personaj feminin, Lili, este interpretat de Elina Löwensohn, actriță de origine română care a jucat în filme precum „Schindler's List” sau „The Wisdom of Crocodiles”. Din echipa de producție a filmului fac parte directorul de imagine Hélene Louvart, renumită pentru că a filmat producţia „Pina”, de Wim Wenders, iar monteur este Nelly Quettier, cunoscută pentru filmele regizate de Leos Carax și Claire Denis. O echipă foarte... puternică si feminină.

Dorotheea Petre, „Mara”: „Relaţia mea cu regizorul, având în vedere că Mara are un parcurs al maternităţii, a fost una foarte fericită, pentru că fiind amândouă femei, empatizam cu situaţia. Aveam amândouă experienţa maternităţii (...) şi atunci, da, din punctul ăsta de vedere cred că a fost un plus faptul că regizorul este femeie. ”

Premiera internaţională a avut loc la Zurich Film Festival, unde a fost premiat cu trofeul Best Swiss Film Award. A mai fost proiectat şi la Berlin, în cadrul European Film Market. La noi, „Miracolul din Tekir" a intrat vineri în cinematografe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri