Cubul Rubik este sărbătorit în statul american New Jersey. Jucăria a împlinit 40 de ani

Data publicării:
rubic

Invitat de seamă este chiar inventatorului jocului, Erno Rubik, iar printre cuburile expuse este şi cel mai scump din lume, evaluat la două milioane şi jumătate de dolari.  

Patru decenii au trecut de când maghiarul Erno Rubik a creat cea mai populară jucărie de pe mapamond. Peste 350 de milioane de cuburi care-i poartă numele au fost vândute până acum în întreaga lume, un succes care l-a transformat pe profesor în primul milionar din blocul comunist.

Într-un fel sau altul, mi-am petrecut jumătate din viaţă alături de cub. Acum, după 40 de ani, pot spune că ştiu totul despre el, îi ştiu toate secretele”, a spus Erno Rubik.

Expoziţia, care va fi deschisă pe 26 aprilie în New Jersey, adună zeci de cuburi Rubik. Printre ele, primul model făcut din lemn, dar şi cel mai scump, ornat cu diamante, care costă două milioane şi jumătate de dolari.

Pentru cei mai mulţi, însă, nu contează din ce material e făcută jucăria.

Este vorba de e o sumă de tehnologii, de mecanismul genial din interior. E vorba de design, de culori şi de matematică”, spune Paul Hoffman, directorul centrului expoziţional

Acest cub este fiul meu cel mai în vârstă”, mai spune Erno Rubik.

Pentru mulţi, relaţia cu această jucărie este una greoaie sau imposibilă. Nu sunt foarte mulţi cei care reuşesc să rezolve un cub Rubik, în timp ce alţii o fac în 5,55 secunde, actualul record mondial, stabilit de un olandez.

Cubul Rubik poate fi rezolvat şi pe fundul apei, dar s-au organizat și competiţii la care au participat roboţi. Unul dintre aceştia a avut nevoie de doar 3,2 secunde pentru a rezolva cubul inventat de profesorul maghiar în 1974.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri