Deminarea locurilor sfinte din Cisiordania

Data publicării:
mine

Oren Liebermann, corespondent CNN: Vorbesc cu James Cowan în faţa bisericii ortodoxe române. El este directorul executiv al Halo, cea mai mare organizaţie umanitară pentru deminare din lume. Halo tocmai a primit permisiunea de deminare a terenurilor, după ce a primit aprobarea din partea israelienilor şi palestinienilor. 40 sau 50 de ani mai târziu, aceste mine sunt încă periculoase?

James Cowan, director executiv Fondul Halo: Sigur, ar fi periculoase şi peste 100 de ani dacă nu ne ocupăm de ele.  

Regiunea din apropierea locului unde se spune că a fost botezat Iisus Hristos, pe malul Iordanului, în apropierea oraşului Ierihon, a fost minată de armatele Israelului şi Iordaniei în 1967. Abandonată de atunci, biserica românească din zonă nu şi-a pierdut frumuseţea şi pare că aşteaptă credincioşii. Deşi este înconjurată de dispozitive infernale...

Oren Liebermann, corespondent CNN: „Pentru a vă face o idee câte mine sunt în acest loc, vedeţi această bilă neagră de acolo? Este o mină antipersonal, iar acest întreg teren este plin de astfel de mine.”

Deasupra intrării în biserica românească se mai vede încă o frescă cu scene din Biblie. Frumuseţea ruinei şi gardul de sârmă ghimpată care opreşte oamenii să intre pe teren minat par metafore ale patimilor din zilele noastre. Potrivit agenţie umanitare britanice, toate minele ar putea fi înlăturate până în 2018, iar acest loc sfânt eliberat. Până atunci, credincioşii merg în alte locuri de pe malul Iordanului şi se scufundă în apă, la fel ca Iisus în urmă cu peste 2000 de ani.

O mică porţiune a fost deminată în anul 2000, cu ocazia vizitei în regiune a Papei Ioan Paul al doilea. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri