Dieta anticelulitică. Recomandările nutriționistului Lygia Alexandrescu

Data publicării:
dieta salata -getty

 

Foto: Gulliver/Getty Images

"Există mai multe intervenții de reducere sau ameliorare a celulitei. Exercițiile fizice regulate sunt un astfel de exemplu. Anumite tratamente specifice sunt de asemenea o idee bună. Dar numai combinând aceste metode locale cu o alimentație cu efect anticelulitic se poate ajunge la rezultate de durată. Este știut că femeile sunt mult mai afectate de celulită decât bărbații, și aceasta se explică cel mai probabil prin schimbările hormonale prin care trec de-a lungul vieții. Trebuie înțeles că orice se consuma ca aliment/lichid va influența apariția/gradul celulitei existente", explică nutriționistul.

Astfel, sarea, zahărul și alimentele grase sunt interdicții clare ale acestui regim și trebuie consumate zilnic fibre, care se găsesc în fructe și legume proaspete.

De asemenea, alcoolul și tutunul produc toxine suplimentare în organism, dar și la nivelul pielii. Există câteva elemente nutritive necesare pentru a avea o piele sănătoasă și strălucitoare.

Potrivit Lygiei Alexandrescu, vitamina A solubilă în grăsimi este esențială pentru întreținerea și vindecarea țesutului epitelial, pielea fiind cea mai mare întindere de țesut epitelial pe care o avem.

"Cele mai bune surse sunt ouăle, scoicile și laptele degresat. Se mai poate obține și din alimente bogate în beta caroten, pe care organismul îl poate transforma în vitamina A. Beta carotenul — cercetătorii au arătat că o cantitate de numai 30 mg pe zi (echivalentul a două porții de morcovi) poate preveni și reduce înroșirea și inflamarea asociate cu expunerea la soare. Cele mai bune surse sunt legumele închise la culoare cum ar fi morcovi, roșii, pepene verde, broccoli și spanac", precizează Alexandrescu.

Totodată, vitaminele B ajută la transformarea caloriilor în energie mecanică și sunt componente ale unor enzime care mențin funcționarea normală a pielii (inclusiv funcționarea glandelor sebacee care mențin pielea umedă și fină). De aceea, o lipsă a oricărei vitamine B poate avea efecte negative asupra pielii. Cele mai bune surse sunt carnea de pui, carnea roșie, peștele, bananele, cerealele integrale, drojdia, untul de arahide și ouăle.

Și vitamina C contribuie la menținerea colagenului, substanța de suport a pielii. Dar expunerea la soare și stresul pot duce la pierderea vitaminei C, pielea devenind prin aceasta vulnerabilă la efectele mediului înconjurător. Cele mai bune surse sunt citricele, căpșunile, roșiile, ardeii grași și fasolea verde.

"Vitamina E — acest antioxidant încetinește îmbătrânirea celulelor pielii, reducând producția unei enzime numită colagenaza, care descompune colagenul, producând încrețirea/ridarea pielii. Ca și mai sus, expunerea la soare poate provoca o pierdere a acestei vitamine. Cele mai bune surse sunt cunoscute ca fiind somonul, legumele, carnea slabă, migdalele, legumele cu frunze, măslinele. Seleniul — Efectele vătămătoare ale luminii ultraviolete sunt minimizate de acest mineral antioxidant, reducând prin aceasta riscul unor arsuri solare. De fapt, unele studii au arătat că un nivel scăzut al seleniului în sânge, duce la o creștere a riscului apariției cancerului de piele. Alimente bogate în seleniu sunt tonul, grâul încolțit, semințele de susan și cerealele integrale", arată Alexandrescu.

De asemenea, zincul ajută la menținerea fibrelor de colagen și elastină, care dau pielii fermitate, prevenind "pungile" și ridurile. El leagă de asemenea aminoacizii, care sunt necesari la formarea colagenului, esențiali în vindecarea rănilor. Cele mai bune surse — fructele de mare, curcanul, soia și ciupercile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri