DIGICULT. Mihai Eminescu, omagiat cu aplicație de iPhone și prelată pe TIR

Data publicării:
tirist 20eminescu-44526

În primul rând, Biserica Ortodoxă s-a hotărât să-l modernizeze pe poet, să-l aducă în pas cu vremurile. Se întâmplă la Curtea de Argeş unde Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului a lansat o aplicaţie de iPhone şi iPad cu poezii de Mihai Eminescu, pe muzică bisericească.

Iar aplicaţia este una foarte serioasă: cuprinde 12 poezii de Eminescu: „Toate sunt foarte frumoase. Preferata mea e „Răs-ai asupra mea lumină lină”, rugăciunea lui Eminescu închinată Maicii Domnului, şi de ce nu, şi „Rugăciune”, scrisă de asemenea de poetul Mihai Eminescu care a spus că biserica e mama poporului român. Aşadar Eminescu era un credincios convins şi de ce nu şi noi să punem în valoare ceea ce el a scris”, spune preotul Nicolae Dinică.

Iar sfinţii părinţi au găsit soluţia şi pentru cei care nu posedă iPhone. Au făcut şi un CD cu aceste cântări, pentru ca oricine să aibă acces la ele.

Eminescu de pe TIR

Şi asta nu e tot, căci Eminescu a ajuns şi în locuri şi împrejurări şi mai ciudate de atât. Frumoasă şi neobişnuită este şi povestea lui Gheorghe Vlase, un patriot adevărat, aşa cum îl consideră cunoscuţii şi angajaţii lui. Este vorba despre un fost economist din Slobozia care, în 1993 şi-a deschis o firmă de transport iar acum a ajuns la o flotă de 270 de tiruri şi 600 de angajaţi. Iar tirul pe care el însuşi îl conduce şi care are o valoare de peste 260 de mii de euro poartă pe el o mare prelată cu chipul lui Eminescu: „E imposibil să citeşti un vers de Eminescu şi să nu te pătrundă: că eşti supărat, că eşti supărat pe sistem, că eşti îndrăgostit - e imposibil să nu te regăseşti în versurile lui Mihai Eminescu”, spune Vlase.

Aşadar, o încercare de a-l pune pe Eminescu într-o lumină proaspătă, cu ajutorul unor oameni simpli, dar şi al unor specialişti ca Dan C. Mihăilescu sau Bogdan Naumovici, sâmbătă, ora 14.30, la Digicult, pe Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri