DIGIPET. Uliul Harris, prădătorul perfect

Data publicării:
11203658 1640561436167864 3643883879478960228 o

Radu Boncea, medic veterinar: „Specia asta nu trăiește în Europa, trăiește în America de Sud. Este o pasăre foarte căutată de șoimari e foarte versatilă, este pentru începatori. Este o pasăre care în mod natural vânează în grup și atunci face echipă, are nevoie de partener, face echipă și e foarte atentă la conducător, la șoimari”.

Adaptabilitatea uliului Harris l-a ajutat să se descurce atât în deșert, printre cactuși, cât și dincolo de Cercul Polar. Este poreclit „lupul cerului”, pentru că - spre deosebire de alte păsări răpitoare - se bazează mult pe partener atunci când vânează. Scanează prada cu ajutorul văzului excelent, de opt ori mai dezvoltat decât la om, apoi o imobilizează cu ghearele sale enorme, acționate de mușchi puternici.

Femela Harris este mai mare și mai puternică decât masculul și de obicei mai bun vânător decât acesta. Cântărește peste 1 kg, iar anvergura aripilor atinge un metru.

Uliul Harris este vânătorul perfect. Perișorii senzitivi, din jurul ochilor și al ciocului, sesizează vibrațiile curenților de aer și au rolul de a ghida perfect pasărea în timpul zborului.

În captivitate, uliul Harris poate trăi până la 25 de ani, dar în libertate nu depășește vârsta de 12 ani, din cauza celor care vânează păsările rapitoare. Acestea au un rol eșențial în păstrarea echilibrului natural.

În România, capturarea și deținerea ilegală a păsărilor de pradă sunt pedepsite prin lege. Este interzis, de asemenea, șoimăritul, vânătoarea cu ajutorul acestor păsări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri