Festivalul Slanei, metoda inedită prin care fermierii din județul Cluj promovează produsele tradiționale

Data publicării:
captura-festivalul-slanei-cluj-sunca-slanina

Fermierii din judeţul Cluj au găsit o modalitate inedită de a-şi promova produsele tradiţionale: au organizat un festival. Participanţii s-au întrecut să-i convingă pe vizitatori că doar la ei vor găsi cele mai gustoase felii de slănină afumată sau bucăţi de șuncă. Nu au lipsit de pe tarabe nici carnea de vită sau mistreţ, şi nici brânza.

Vincze Peter, producător: Mangaliţa este un porc care nu s-a putut modifica genetic, creşte încet şi purceii nu mănâncă concentrate. Astea nu conţin potenţatori de gust, astea nu conţin absolut nimic, numai condimente naturale şi materie primă bună.

Vizitator festival: Ce aţi cumpărat ? O bucată de cârnaţ şi o bucăţică de caşcaval afumat. E mai bun aici decât în magazin, e tradiţional şi are mai puţine E-uri şi e ok.

Vizitator festival: Am cumpărat nişte slană tradiţională. Pronunţ foarte greu. Aţi mai încercat înainte? Vă place? Am degustat aici şi e delicioasă

Cei care s-au lăsat mai greu convinşi de virtuţile cărnii de porc împănate cu slănină au fost îmbiaţi cu o friptură tradiţională de la Turda.

Sorin Berar, producător: Este pieptul de porc ţinut în lapte 24 de ore. Se scoate, se tamponează, se sărează şi piperează şi se prăjeşte în baie de ulei, de untură.

Şi, ca la orice sărbătoare ardelenească, nu putea lipsi ţuica.

Ioan Câmpean, producător: Am adus o ţuică de prune. O faceţi dumneavoastră acasă ? Eu sunt producător deci fierb şi pentru mine şi pentru oameni.

Vizitator târg: O sticlă de ţuică. Alcool tradiţional românesc. Aţi mai încercat înainte? Da, când am venit aici în prima seară am primit ţuică.

Un litru de ţuică a costat 30 de lei, în timp ce slănina a valorat între 30 şi 40 de lei kilogramul. Şi s-a vândut toată.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri