Filme de văzut în vacanță. 10 recomandări

Data actualizării: Data publicării:
televizor telecomanda rcs rds

1. „Mary and Max”, regia: Adam Elliot

Anca Dumitrescu: Este un film frapant. Un film de animație, însă asta nu înseamnă că este un film pentru copii. Este vorba despre o prietenie între o puștoaică de opt ani din Australia și un bărbat de 40 de ani din SUA. Nu știi efectiv ce să spui despre acest film. Este o comedie? Este un film de desene animate? Este o dramă? Este vorba despre anxietăți, iubire, despre sinceritate. Finalul nu este unul ca pe acela pe care îl știm din filmele clasice de animație, nu are un happy-end.

2. „Sicario”, regia: Denis Villeneuve

Radu Naum: Având ca subiect traficul de droguri de la granița dintre SUA și Mexic, sigur că e un film de acțiune, dar e un film de acțiune care ne spune foarte tare că trăim într-o lume în care în același timp se întâmplă lucruri din epoci diferite. Pe această stradă, în secolul 21, dincolo de intersecție poți să fii în Evul Mediu timpuriu. E un film care decolează vertical și rămâne la altitudine mare și continuă în forță. Un film care te atinge profund. Oricare dintre noi putem într-o situație asemănătoare să alunece într-o lume medievală în aceea ce privește mentalitatea, mijloacele și oroarea.

3. „La Piscine”, regia: Jacques Deray

Marius Pancu: Îmi plac foarte mult filmele din perioada de glorie a cinematografiei franceze. Filmul pe care îl revăd sistematic e La Psicine. E filmat în jurul unei piscine din Saint Tropez cu niște peisaje spectaculoase care se desfășoară în fața ochiului privitorului. Asta induce automat o stare de vacanță. Oamenii de acolo își iau timp să se bucure de o rutină a vieții. Se desfășoară și o tensiune erotică între personaje. Se va dovedi spre finalul său a fi un thriller.

4. „Some like it hot”, regia: Billy Wilder

Oana Zamfir: Este vorba despre doi muzicieni, care sunt dintr-o întâmplare nefericită martorii unei răfuieli între mafioți și speriați că vor veni mafioții după ei să se răzbune apelează la un truc și se deghizează în femei. Unul dintre muzicieni intră într-o orchestră de fete și încep o serie de aventuri absolut spumoase. Este o comedie, care te distrează de la început până la final. Comic de situație foarte bun, de limbaj, dialoguri absolut spumoase. Iar Marilyn Monroe este fascinantă.

5. „Diaros de Motocicleta”, regia: Walter Salles

Andrei Roșu: Îl puteți vedea pe Che Guevarar tânăr, puteți vedea evoluția lui, vorbim despre traversarea continetului american. Puteți afla de ce a devenit revoluționar. Puteți vedea niște peisaje superbe, există și mult umor, aventură, După ce am văzut Jurnal de Motocicletă am rămas cu dorința de a călători. Cred că este un film excelent pentru a a da acel impuls de a face schimbări în viața noastră indiferent la ce nivel.

6. „Cinema Paradiso”, regia: Giuseppe Tornatore

Flavius Policală: Cinema Paradiso, un film extrem de uplifting, de pozitiv și melancolic în același timp. De fiecare dată când îl văd trezește în mine aceeași surpriză, aceeași reacție de bucurie. Se joacă cu melancolia de copilărie. Un film încărcat de emoție de la început la sfârșit.

7. „The Hours”, regia: Stephen Daldry

Cătălin Petre: Un film care m-a frapat din 2002. Trei femei, trei epoci, trei povestiri diferite. Am avut o obsesie pentru personajul Virginiei Woolf interpretat de Nicole Kidman, care a luat Oscarul pentru această partitură. Toți avem probleme cu care ne confruntăm și ne regăsim în acest personaj.

 8. „12 Angry men”, regia: Sydney Lumet

Ștefania Bătrânca: Este un film care mie îmi place foarte mult deoarece pleacă pe firul întrebării de ce? De ce este vinovat? Să venim cu argumente. Un singur om vine cu argumente și încearcă să îi facă pe ceilalți să vadă lucrurile din alt punct. Acțiunea se petrece într-o cameră unde juriul deliberează. Ce îl face pe om să rămână să rămână să urmărească este verdictul.

9: „Captain America: Civil War”, regia: Anthony Russo, Joe Russo

Ioana Popescu, critic de film: Captain American și Iron Man devin dușmani. Filmul are la bază cea mai reușită bandă desenată Marvel. Captează interesul fanilor printr-p poveste politică și un scenariu care pune în evidență diferențele personajelor și drama unor eroi care nu se consideră salvatorii omenirii.

10. „Croaziera”, regia: Mircea Danieluc

Şi după atâtea recomandări, are şi emisiunea „ Ca-n filme” una. O producţie românească de acum 35 de ani, dar care a trecut cu brio testul timpului: „Croaziera", de Mircea Danieliuc.

„Croaziera" începe într-o notă pozitivă: mai mulţi tineri, „fruntaşi pe ramură", câştigători ai unor concursuri importante în comunitatea lor, primesc cadou o excursie pe Dunăre. Pare că urmează o poveste simplă, optimistă, de vacanţă. Însă filmul începe să descrie, de fapt, atitudinea îngustă şi abuzivă a unui cârmaci inconştient, un tovarăş îngâmfat care nu-şi dă seama că îşi conduce corabia spre catastrofă.

Filmul este reprezentativ pentru cinematografia română şi a făcut mare vâlvă la vremea respectivă, pentru că vorbeşte, cu foarte puţină subtilitate, despre erorile regimului comunist „Croaziera" trage un semnal de alarmă vizavi de abuzurile şi greşelile regimului dictatorial şi dezbate felul în care oamenii se lasă conduşi de „tovarăşi" slab pregătiţi. Un subiect la fel de de actual şi astăzi, ca şi acum peste 3 decenii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri