Filme româneşti pe Netflix?

Data publicării:
netflix.tablet

La începutul anului, Netflix s-a extins în 130 de țări din întreaga lume, inclusiv în România și în mai multe state ale Uniunii Europene. La momentul respectiv, conducerea companiei nu lua în calcul faptul că vor fi nevoiți să își adapteze oferta în funcție de statele în care site-ul poate fi accesat. Concret, paginile celor de la Netflix sau Amazon Prime vor mai putea fi accesate din Europa doar dacă în catalogul lor vor apărea și producții europene.

Conform intenției Comisiei Europene, un film din cinci din cele postate pe site trebuie să fie produs în Europa, în condițiile în care oferta celor de la NetFlix sau Amazon Prime este formată într-o proporție covârșitoare din producții americane.

Partea cu adevărat interesantă este că Bruxellesul lasă destul loc de manevră și autorităților din țările membre. Pe scurt, dacă vor să aibă acces la abonații din România, site-urile de profil ar putea fi obligate să posteze filme sau seriale produse la noi.

Intenția Comisiei Europene are rolul de a impulsiona industria de film locală și, pentru a se conforma noilor reglementări, site-urile de profil au două posibilități. Prima, și cea mai la îndemână, ar fi să plătească drepturi de autor pentru producții deja existente. Mult mai costisitoare, însă cu șanse reale să atragă un număr mai mare de abonați, ar putea fi finanțarea unor producții noi, căci Netflix, de exemplu, produce o parte dintre serialele pe care le postează pe propriul site. De altfel, Netflix face asta chiar și acum în Europa, însă e vorba de numai opt seriale. Jumătate se filmează în Marea Britanie, iar celelalte sunt produse în Franța, Germania, Spania și Italia. Propunerea Comisiei Europene poate aduce mai mulți bani industriei cinematografice din Europa, însă există și posibilitatea ca în țările unde numărul abonaților este foarte mic în raport cu viitoarele costuri, NetFlix sau Amazon Prime să își retragă serviciile.

În ultimii ani, tot mai multe state europene au introdus obligația ca un anumit procent din muzica difuzată la radio sau emisiunile și serialele TV să fie produse chiar în țara respectivă. Reguli de acest fel există în Franța, Belgia, Spania și Croația. În România a existat o propunere legislativă similară, însă în cele din urmă, nu a mai trecut de votul Parlamentului. În prezent, doar televiziunea și radioul public sunt obligate să difuzeze producții românești, însă legea nu menționează niciun procent minim.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri