Forbes: Topul celor mai bine plătite vedete ale platformei YouTube

Data publicării:
2012 Consumer Electronics Show Showcases Latest Technology Innovations
Foto: Gulliver/Getty Images

Suedezul PewDiePie s-a menţinut pe primul loc în topul Forbes pe 2016 al celor mai bine plătite vedete ale platformei online YouTube, cu venituri de 15 milioane de dolari, potrivit forbes.com citat de News.ro.

2012 Consumer Electronics Show Showcases Latest Technology Innovations
Foto: Gulliver/Getty Images

Pentru a doua ediţie a acestui top anual, editorii revistei Forbes au analizat cele mai populare 10 canale de pe YouTube şi au calculat veniturile obţinute de 12 vedete ale acestei platforme online, care au generat împreună o avere combinată de 70,5 milioane de dolari în perioada 1 iunie 2015 - 1 iunie 2016. Această sumă totală reprezintă o creştere cu 23% a veniturilor totale combinate ale starurilor YouTube din topul de anul trecut.

Lista celor mai bine plătite vedete de pe YouTube pe 2016 este foarte diversă şi include un rapper, un autor de farse şi mai mulţi pasionaţi de jocuri video.

La fel ca în 2016, pe primul loc s-a clasat PewDiePie. Suedezul, al cărui nume real este Felix Avrid Ulf Kjellberg, publică pe YouTube secvenţe amuzante (uneori prosteşti) cu el însuşi în timp ce joacă jocuri video şi este urmărit de cei 50 de milioane de abonaţi ai canalului său. Starul suedez a obţinut în 2016 venituri totale de 15 milioane de dolari - în creştere cu 20% faţă de 2015 -, în special datorită serialului său de pe YouTube Red şi cărţii sale, intitulată ”This Book Loves You”, care s-a vândut în peste 112.000 de copii pe plan mondial, potrivit Nielsen Bookscan.

Roman Atwood ocupă locul al doilea, cu venituri de 8 milioane de dolari. În urmă cu cinci ani, Roman Atwood a publicat primul videoclip pe YouTube, ”Epic Cooler Prank!”, pe pagina sa. În acel clip de trei minute, o versiune digitală a lui Johnny Knoxville se aproape de oameni pe stradă, ţinând în mână un recipient mare pentru apă, pe care se preface că o varsă peste trecători. ”Victimele” încep să fugă şi să ţipe, dar înţeleg după câteva secunde că recipientul era de fapt gol. A fost o farsă nesofisticată şi prostească. ”Am început YouTube înainte să poată face bani din asta”, spune Roman Atwood. Veniturile sale din 2016 au crescut cu 70% faţă de anul trecut, graţie creşterii numărului de vizualizări pe canalul său, unui turneu alături de Yousef Erakat  - un alt star de pe YouTube, filmului ”Natural Born Prankster”, unui avans consistent pentru următoarea lui carte şi unui comerţ înfloritor cu produse derivate - căciuli, pixuri, ochelari de soare. Potrivit Forbes, Roman Atwood încasează până la 1,5 milioane de dolari pentru reclame şi contracte de promovare a unor branduri (a încheiat un contract consistent cu Scott Toilet Paper în 2015).

Cele mai multe staruri YouTube îşi obţin veniturile prin metode similare. Ei îşi valorifică videoclipurile prin intermediul reclamelor şi prin integrarea sponsorilor în conţinuturile lor. Duoul de comedie Smosh s-a clasat pe locul al patrulea în acest top, cu venituri de 7 milioane de dolari, graţie unui serial video sponsorizat de producătorul de lame de bărbierit Schick. Ei - Ian Andrew Hecox şi Daniel Anthony Padilla - susţin turnee, vând obiecte promoţionale şi au apariţii episodice în mai multe forme tradiţionale de mass-media.

Destul de puţini dintre ei, precum Lilly Singh, care a câştigat 7,5 milioane de dolari, ocupând locul al treilea în topul Forbes pe 2016, îşi produc singuri produsele, precum un gloss pentru buze (Lilly Singh) sau un joc pentru dispozitive mobile (PewDiePie).

Patru nou-veniţi au reuşit să pătrundă în clasamentul din acest an: comentatorul de jocuri video Mark Fischbach, cunoscut şi sub numele Markiplier (5,5 milioane de dolari), cel mai cunoscut star de pe YouTube din America Latină - şi cel mai tânăr din topul 2016 deoarece are doar 26 de ani - German Garmendia (5,5 milioane de dolari), Colleen Ballinger - cunoscută şi sub numele Miranda Sings (5 milioane de dolari) şi Tyler Oakley (6 milioane de dolari - locul cinci în topul Forbes 2016), care creează videoclipuri asemănătoare jurnalelor scrise şi a devenit cunoscut pentru activismul său LGBT.

Topul din acest an conţine venituri calculate înainte de deducerea onorariilor pentru manageri şi a taxelor. Sumele se bazează pe date transmise de Nielsen, IMDb şi alte site-uri, dar şi în urma discuţiilor purtate de jurnaliştii de la Forbes cu starurile YouTube şi cu agenţii, managerii şi avocaţii lor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri