Fost colos industrial, transformat în spaţii de cultură

Data publicării:
hale carol

Doisprezece artişti şi arhitecţi norvegieni au creat cinci lucrări pe care le-au expus în curtea Halelor Carol, o fostă fabrică de maşini grele, construită în 1887.

Marit Justine Haugen, arhitect: „Poarta constă în alte trei porţi, una mare, una mai mică şi cea mai mică. S-a deschis în mai multe feluri. Au fost concepute pentru a se deschide în multe moduri”.

O altă lucrare reprezintă o trambulină de gimnastică uriaşă.

În curtea Halelor Carol, unul dintre arhitecţi a proiectat o bancă de lemn pe modelul unui miriapod.

Una dintre cele mai spectaculoase lucrări este o rampă de lemn, lungă de peste zece metri, care duce pe terasa din curte.

Astfel de proiecte sunt des întâlnite în vestul Europei, acolo unde foştii coloşi industriali sunt transformaţi în spaţii de cultură.

În Bucureşti, însă, foarte puţine astfel de spaţii au fost revitalizate. Zeci de clădiri, precum Moara lui Asan, în mare parte distrusă în urma unui incendiu, zac abandonate. Clădirea a fost lăsată de izbelişte după ce un incendiu violent a distrus acoperişul corpului principal.

Constantin Goagea, organizator: „Într-un viitor, foarte curând, probabil că o să vedem lucruri permanente instalate aici. Şi, încet, încet să dăm jos gardul dinspre parc, să fie un loc pentru Bucureşti”.

Expoziţia de la Halele Carol va rămâne deschisă până în toamnă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri