Fructele şi legumele care ne îmbolnăvesc. Unele conțin 15 tipuri de pesticide

Data publicării:
fructe taraba

Aspectul frumos al alimentelor ascunde uneori suprize mai puţin sănătoase. Într-un top realizat de o asociaţie americană, merele şi strugurii au nu mai puţin de 15 tipuri de pesticide. Urmează, roşiile cu 13 pesticide.

Merele se află în topul listei de fructe care conţin cele mai multe pesticide. Pentru a evita fructele cu un nivel crescut de pesticide, specialiștii recomandă sa le cumpăram de la fermierii români sau din magazinele ecologice.

La ultimele controale inspectorii sanitar-veterinari au descoperit că merele aveau în compoziţie între 2 şi 7 tipuri de pesticide, iar grepfrutul şi roşiile între 2 şi 5 tipuri. Cele mai multe produse analizate proveneau din Turcia. Importurile de legume şi fructe sunt mari, cu atât mai mult cu cât producţia locală poate fi vândută în pieţe doar jumătate de an. În restul perioadei sunt cumpărate fructe si legume din import de peste 300 de milioane de euro.

Agricultorii români spun că pot concura cu greu produsele arătoase aduse de peste graniţă.

Puţini sunt însă românii care ţin cont de provenienţa produselor. Şi pentru că mulţi mănâncă fără să ţină cont de pericole, se pot îmbolnăvi.

„Există studii care fac legătura cu anumite forme de cancer care ar putea fi inițiate de existența pesticidelor în alimentatie, precum și boli neurologice grave”, spune nutriționistul Şerban Damian.

Specialiştii recomandă să spălăm bine fructele şi legumele înainte de a le mânca şi să îndepărtăm coaja. Sunt însă şi alimente care nu conţin pesticide - pe listă găsim sparanghel, avocado, varză, pepene galben şi porumb dulce.

Fructe şi legume cu pesticide

Mere

Țelină

Roșii cherry

Castraveți

Struguri

Sursa: Environmental Working Group

Câte pesticide conţin fructele şi legumele (2012)

Merele - între 2 şi 7 tipuri

Grepfrut - între 2 şi 5 tipuri

Roşii - între 2 şi 5 tipuri

Sursa: ANSVSA

Fructe şi legume fără pesticide

Sparanghel

Avocado

Varză

Pepene galben

Porumb dulce

Sursa: Environmental Working Group

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri