Horia Colibășanu, despre expediția pe Everest: La 7.700 de metri mi s-a furat cortul

Data publicării:
horia colibasanu
Foto: Facebook

Alpinistul timişorean Horia Colibăşanu s-a întors, marţi, în ţară, după expediţia pe Vârful Everest (8.848 de metri) fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul unei echipe de şerpaşi, el povestind că a avut momente în care s-a gândit să renunţe, unul dintre acestea fiind când i s-au furat cortul şi un piolet, scrie News.ro.

horia colibasanu
Foto: Facebook

Horia Colibăşanu a aterizat, marţi dimineaţă, pe aeroportul din Belgrad, unde a fost întâmpinat de mai mulţi prieteni, apoi a venit la Timişoara, unde a susţinut o conferinţă de presă la sediul Primăriei.

El a povestit despre ascensiunea pe Vârful Everest, spunând că nu a fost uşoară şi că au existat ”câteva momente la limită”, când nu a mai avut energie nici să sune acasă.

Am reuşit să fac toată partea de aclimatizare şi ascensiune perfect. A fost şi o parte care nu a mers ca la carte. La 7.700 de metri mi s-a furat unul din corturi, mi s-a furat pioletul şi a trebuit să improvizez şi de aceea a fost mai greu spre final. Pe Everest nu e atât de greu să urci, cât să cobori. Au fost câteva momente la limită, când nu am mai avut energie nici să mai sun acasă”, a declarat Horia Colibăşanu.

Alpinistul timişorean a spus că au fost trei momente în care a vrut să renunţe la ascensiunea pe Everest.

Au fost trei momente în care m-am gândit să renunţ. Primul a fost momentul în care m-am trezit fără cort şi a trebuit să folosesc corturi de la echipa din tabăra de bază. Hoţii fură şi pe Everest. Probabil sunt şerpaşi cărora le mai trebuie ceva echipament în plus. Şi au fost două momente în noaptea ascensiunii, la 7.700 de metri, când a fost foarte frig şi am folosit nişte încălzitoare cu sulfat de fier, la mănuşi, ca şi copiii la schi, care m-au ajutat să trec peste noapte. Pe la orele 4.00  erau -32 de grade”, a mai spus Horia Colibăşanu.

El a mai povestit că, la întoarcere, vedea tabăra la o mie de metri mai jos şi i se părea că nu înaintează.

Au fost momente în care erau porţiuni tehnice, în care trebuia să fiu foarte concentrat. La urcare am mers ca maşina, dar la coborâre au fost momente în care mă concentram să fac 20 de paşi, trebuia să mă opresc, să mă odihnesc şi adormeam. Mă trezeam, mă uitam la ceas şi apoi plecam din nou. Acolo, dacă nu ajungi la timp în tabără, e posibil să degeri”, a spus Colibăşanu.

Alpinistul timişorean a adăugat că urmează să facă recuperare la Băile Herculane.

Vreo lună am nevoie de asta. Acum, când urc vreo patru-cinci trepte, gâfâi”, a continuat Colibăşanu.

În 16 mai, alpinistul Horia Colibăşanu a urcat pe Vârful Everest (8.848 metri), în premieră pentru România, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi.

Vârful Everest este cel de-al optulea în palmaresul sportiv al lui Horia Colibăşanu şi a reprezentat o provocare pentru sportivul timişorean, care îşi doreşte să urce pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri.

Anul acesta, a avut loc cea de-a 19 expediţie internaţională a lui Colibăşanu.

Cele mai importante ascensiuni ale lui Colibăşanu sunt pe munţii Annapurna, K2 şi Dhaulagiri, trei din Top 5 munţi mortali din lume, potrivit The Economist (mai 2013), care îl citează pe Eberhard Jurgalski, o autoritate în domeniu.

Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m). Alpinistul timişorean a participat la 18 expediţii internaţionale de-a lungul carierei sale, până în 2016, făcând echipă cu parteneri din diferite ţări, cum ar fi Slovacia, Rusia, Spania şi Polonia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri