Iarna nu mai durează mult! Obiceiul Lolelor o alungă cu biciul

Data publicării:
lole3

Cu cât mai mult zgomot şi în costume îmblănite, lolele alungă iarna şi duhurile rele de pe străzile din Agnita, județul Sibiu. Se opresc apoi în centrul orașului, unde breslele de meșteșugari își prezintă obiceiurile, fac acrobații, improvizează mici scenete și dansuri tradiționale.

Vestea despre spectacolul lolelor a depăşit graniţele judeţului şi chiar ale ţării.

„Este uimitor. E frumos că un oraș are așa un apetit pentru carnaval. Face ca orașul să fie foarte vioi, cred eu”, spune o turistă străină.

De la Brașov am venit, special pentru sărbătoarea asta. Ne place foarte mult”, mărturisește o alta.

Noi nu suntem din localitate, însă suntem foarte impresionați că, totuși, în țară, se păstrează tradițiile”, spune o a treia.

Localnicii se pregătesc de mici: cele mai tinere personaje care au defilat duminică nu au mai mult de trei ani. Iar când ajung la majorat au deja o colecție impresionantă de insigne care demonstrează că au participat la o sumedenie de festivaluri şi în România, şi în străinătate.

„Aceasta este din Germania, din Nurnberg, iar aceasta este de anul acesta. Eu am început din 2010 și, timp de șase ani, am venit în continuu”, spune un participant.

Parada este un obicei săsesc străvechi, cu atât mai atrăgător cu cât, la final, spritele care alungă iarna îndulcesc spectatorii cu gogoşi. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri