Idei de cadouri. Vinul, un cadou care poate fi mai profitabil decât aurul

Data publicării:
vin

Un vin de Bordeaux poate fi un cadou deosebit de sărbători, dar și o investiție profitabilă, dacă sticla provine dintr-o ediție limitată.

Călin Căpuşan, colecţionar de vinuri: Spre exemplu, o sticlă de Mouton Rothchild din anul 2000 cumpărată acum 3 ani mi-ar aduce acum un profit de 60%.

Un vin ales are, însă, şi un preţ pe măsură.

În magazinele de specialitate, un vin vechi, franţuzesc, din regiunea Bordeaux costă chiar şi 3.500 de lei. În doar trei ani, sticla poate să-şi dubleze valoarea.

În beciurile marilor producători de vin din România sunt păstrate zeci de mii de sticle valoroase. Unele dintre acestea au fost îmbuteliate în urmă cu 50 de ani. Cele mai multe sunt cumpărate drept cadou, în perioada de sărbătorilor de iarnă, sau pentru a fi păstrate în colecţii particulare. Pentru cei răbdători, vinul se poate dovedi o afacere bună.

Călin Căpuşan, colecţionar de vinuri: Investiţia în vinuri a avut un randament mai mare decat investiţia în aur, care stiţi că e cea mai sigură.

Aurul este în topul preferinţelor celor care vor să ofere un cadou ce poate fi valorificat oricând. Numai că, în ultimul an, preţul metalului a scăzut, aşa că băncile au încercat să atragă clienţi cu lingouri şi monede de colecţie, la preţuri de câteva sute de lei.

În oferta de decembrie a unei bănci, un lingou de 2 grame poate fi cumpărat cu mai puţin de 400 de lei, iar cea mai mică monedă Krugerrand, cu 550 de lei.

Sunt şi alte variante de cadouri, care pot aduce profituri mai mari decât un cont de economii. Este cazul banilor puşi în conturile unui fond de investiţii. La 1.000 de lei, profitul după un an este de aproape 50 de lei, cu 10 lei mai mult decât dacă aceeaşi sumă ar fi fost depusă la bancă.

Mai avantajos poate fi un cont de economisire la banca pentru locuinţe, dacă acesta este alimentat cu bani timp de cinci ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri