Joaca de-a Securitatea. Un timișorean oferă contra cost experiența unei arestări

Data publicării:
SecuritateJoaca

Participanții sunt închiși de bunăvoie într-o încăpere din care pot să evadeze descifrând coduri și deschizând lacăte - o glumă sinistră pentru cei care au trecut prin adevăratele beciuri ale Securităţii.

Tinerii sunt așteptați la intrare de un bărbat în uniformă, sunt conduși într-o cameră și închiși timp de o oră. Pentru a evada, ei trebuie să găsească indicii cu ajutorul cărora să deschidă lacătele.

Probele au fost pregătite de Arnold, un tânăr pasionat de istorie. El a amenajat un birou asemănător cu cel al Securității într-o casă în care soldații ruși țineau ședințele și stabileau planul pentru sovietizarea României.

În Al Doilea Război Mondial, aici, o cameră a fost ocupată de ruși. Mai sunt scaune care au fost fabricate în anul 1933 și mai avem și un calendar, care este original, din 1977. O atmosferă din timpul comunismului, fiindcă este mult mai interesant să evadezi dintr-un birou de partid”, spune Arnold Kiss, iniţiatorul proiectului.

Zeci de tineri trec acum pragul casei lui Arnold Kiss pentru a simți pe pielea lor ce înseamnă să fii arestat de comuniști.

Teodor Stanca este unul dintre cei închişi pentru că s-au opus regimului. Experiențele lui de şapte ani în închisorile comuniste nu se regăsesc în jocul tinerilor. „Au fost perioade în care bătăile erau destul de frecvente. Cu ciomegele dădeau în dreapta și în stânga”, spune fostul deținut politic.

Pentru a fi închiși timp de o oră în biroul comunist, timișorenii plătesc acum 100 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri