JURNAL PENTRU COPII. Cetatea din România care nu a fost cucerită niciodată

Data publicării:
cetate

După trei ani de lucrări, Cetatea Deva a fost reintrodusă în circuitul turistic la începutul lunii aprilie. Pentru prima dată, vizitatorii se vor putea plimba prin toate incintele. În beciuri au fost amenajate spaţii speciale unde turiştii pot vedea cum a fost ridicată cetatea direct pe stâncă.

Alexandru Gruian, director Centrul Cultural Castrum Deva: „Oamenii ar trebui să vină să vadă cetatea asta pentru că este foarte spectaculoasă. Sunt multe cetăţi în Transilvania, dar puţine care să arate acum atât de bine cum arată Cetatea Devei şi să fie plasate pe un fost con vulcanic. Pe la 1200 şi ceva oamenii au construit această cetate pentru că permite o vizibilitate fantastică în jur. Puteai vedea orice armate care se apropiau”.

Alexandru Gruian: „A avut o istorie destul de agitată cetatea asta. A fost garnizoană, la un moment dat a fost Societatea Regală a Devei. Cetatea a aparţinut şi lui Iancu de Hunedoara, care a avut Castelul Corvinilor. În 1849 practic era o încăpere în care se păstra muniţia. Era praf de puşcă şi într-o noapte a sărit in aer. Practic, în 1849 s-a terminat prima parte a istoriei cetăţii. Ea a ajuns în ruină, dărâmăturile au acoperit zidurile. O mare parte din încăperi au fost distruse. În aşa fel încât până în zilele noastre, până acum o săptămână au fost nevoie de lucrări de restaurare şi a scoaterii cetăţii din pământ.

La Cetatea Deva intrarea este liberă. Singura taxă pe care vizitatorii trebuie să o plătească este urcarea cu telecabina, 6 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii şi elevi.

Alexandru Gruian: Copiii ar trebui să ştie că este o cetate care nu a fost cucerită niciodată! Că ea datează de peste 700 de ani (...) În timpul răscoalei lui Horea, Closca şi Crişan nobilii din Deva ameninţaţi de răsculaţii lui Crişan s-au refugiat aici în cetate. Au încercat să cucerească cetatea, dar nu au reuşit”.

Şi, fără nicio legatură cu basmele, administratorii Cetăţii din Deva promit că în curând turiştii vor avea parte de nenumărate surprize: „În curând vor avea posibilitatea să vadă şi lupte medievale, concerte de jazz, de muzica clasică, poate folclorice, evenimente fotografice. Deci foarte multe evenimente care să dea viaţă Cetăţii”.

În municipiul Deva sunt peste 20 de hoteluri, vile sau pensiuni. Preţul unei nopţi de cazare variază între 100 şi 300 de lei, pentru o cameră de două persoane. Din municipiul judeţului Hunedoara se ajunge uşor la alte obiective turistice importante: Castelul Corvinilor, Sarmizegetusa, Rezervaţia de Zimbri de la Haţeg, Peştera Bolii sau Parcul Naţional Retezat.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri