Jurnal pentru copii. Cum se desfășoară o lecție de chineză și cât de ușoară e limba vorbită de un miliard de oameni

Data publicării:
scris

Sandra, Ilinca și Alex sunt convinși că limba chineză îi va ajuta să ajungă oameni mari și descurcăreți! La nivel mondial, tot mai mulți părinți își încurajează copiii să învețe mandarina. Se presupune că în viitor marile afaceri se vor negocia în această limbă.

„Dacă știi engleza și știi și chineza poți să vorbești cu mai mult de jumătate dintre oamenii de pe glob”, spune Alex.

Peste un miliard de oameni vorbesc limba chineză. Ea este la fel de populară și în Indonezia, Malaezia, Mongolia, Singapore, Taiwan sau Tailanda.

În timp ce oamenii mari spun că le este aproape imposibil să înțeleagă limba chineză, copiii văd altfel lucrurile.

Lingviștii spun despre chineză că este mai ușoară decât multe limbi europene, printre care și româna. Dacă ținem cont de vorbire, nu și de scriere, gramatica limbii chineze este floare la ureche.

„Există foarte multe simboluri în limba chineză. Pentru a vorbi fluent limba chineza la un nivel avansat trebuie să stii undeva până la 9.000 de cuvinte. Cuvintele se memorează. Există și în pronunție diferențe între limbile europene și limba chineză. Chineza are patru tonalități. Schimbarea unui ton poate duce la schimbarea înțelesului întregului cuvânt și atunci trebuie să fim doar puțin mai atenți”, explică Mădălina Anghel, profesor de limba chineză.

Profesorii care predau limba chineză în centre acreditate trebuie să fi terminat studii de specialitate în China.

Rămâne de văzut dacă în viitor, în limba chineză se vor negocia cele mai importante probleme ale lumii. Cert este că interesul oamenilor pentru această limbă crește de la un an la altul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri