Sari la conținut

JURNAL PENTRU COPII. Regina tablei de șah are doar 10 ani

„Nu știu cum reușesc, la teste termin prima. Nici eu nu știu cum de calculez atât de repede. Am o memorie foarte bună și probabil de asta. Când eram mai mică, un coleg zicea că am rezolvările la spatele caietului și i-am explicat că nuu!”, mărturisește, cu candoare, Mălina Aciu.

Porecla Cyborg – aluzie la celebre personaje SF – a acceptat-o ca pe un compliment, spune mama Mălinei. „La un moment dat, începuse și invidia pentru că ei terminau într-o oră, dar s-au obișnuit cu ea și deja li se pare ceva normal”, explică Maria Aciu.

Pe lângă matematică, Mălina are şi alte pasiuni. Îi place să picteze, să deseneze, să facă exerciții. De altfel, a fost obligată să renunţe la una dintre activitățile preferate, din lipsă de timp.

„Mie îmi mai place foarte mult să merg pe role, sunt pasionată de volei... Eram căpitanul echipei la volei, dar mi-am dat seama că nu pot face două lucruri în același timp, iar antrenorul mi-a zis să aleg. Și el era convins că o să aleg volei, dar am ales șahul”, povestește Mălina.

Cum și-a descoperit pasiunea pentru șah?

„De la grădiniță tot venea și spunea să o duc la șah pentru că profesorul a remarcat-o pe ea . Du-mă la șah, du-mă la șah. Nu am dus-o, am crezut că-i doar de distracție și apoi, la școală, s-a făcut un concurs și a zis domnul antrenor de la club că este păcat ca un așa talent să nu fie valorificat. La primul ei concurs, chiar dacă avea o săptămână la dezlegări de probleme, a luat locul 5”, își amintește mama sa.

Chiar dacă a întampinat câteva dificultăţi, micuţa a reușit în scurt timp să dea șah mat colegilor cu mai multă experienţă.

„La început era foarte greu, pentru că mă băteau toți. Acum i-am întrecut și sunt cea mai bună de la club. Aceste medalii le-am câștigat în decursul a șase luni”, spune Mălina arătându-și cu mândrie trofeele. „Mereu când iau câte un premiu îi spun doamnei și doamna spune : uite, aplaudați-o pe Mălina și colegii spun Bravo, Mălina, bravo!”, relatează fetița.

Deşi șahul şi matematica îi ocupă cea mai mare parte a timpului, Mălina are şi prieteni alături de care îi place să şi petreacă timpul liber și, evident, să joace șah.

Și vecinii Mălinei sunt încântaţi să joace șah cu ea, chiar dacă, deși cu mult mai în vârstă, nu reușesc să o învingă.

Care sunt planurile Mălinei? Vrea să devină maestră internațională în șah și muncește pentru asta, spune mama ei. „Sunt mândră de ea și îmi doresc să ajungă ce și-a propus”, adaugă Maria Aciu.

Șahul este pentru Mălina cea mai mare pasiune a ei. Deşi are doar zece ani, visează că într-o bună zi se va afla în aceeaşi sală cu cei mai mari șahişti ai lumii. Până atunci, se antrenează în fiecare zi şi nu încetează să-i uimească pe cei care îi sunt adversari.  

Urmăriți în materialul video atașat un reportaj despre Mălina, o adevărată regină a tablei de șah.