Legenda Lacului Roşu

Data publicării:
lacu-rosu-artificial1

Lacu Roșu este situat în grupa centrală a Carpaților Orientali, într-unul dintre cele mai frumoase masive, Hășmașul Mare. Este străbătut în direcția NE/SV de cursul superior al pârâului Bicaz. Din punct de vedere administrativ, staţiunea aparține orașului Gheorghieni.

Format în iulie 1837, Lacu Roșu este rezultatul alunecării unui pinten format din Muntele Ghilcoș, cunoscut și sub numele de Muntele „Ucigaș". Dincolo de explicația geografică, există și o legendă. Se spune că trăia o dată o fată deosebit de frumoasă, Estera. O simplă privire a fost suficientă să se îndrăgostească de un „flăcău înalt și chipeș". Au vrut să se căsătorească, însă tânărul a fost luat în armată, timp în care fata a fost răpită de un haiduc.

Estera a cerut ajutorul munților, iar stâncile au auzit rugămințile ei. Într-o noapte de iulie, muntele s-a prăvălit și a îngropat fata, haiducul, dar și un păstor cu turma lui.

Suprafaţa actuală a lacului este de aproximativ 11 hectare, iar adâncimea ajunge la 9,6 metri. Astăzi, Lacul Roşu păstrează aspectul unei văi înecate. Vârfurile brazilor din vechea pădure sunt mărturia celor întâmplate. Iar acest lucru impresionează turiștii români şi străini.

Lacu Roșu este un loc de tranzit. Cei care rămân peste noapte au de ales între aproape 2.000 de locuri de cazare. Sunt pensiuni și hoteluri de două, trei sau patru margarete. Prețurile variaza între 90 și 150 de lei de persoană sau 240 de lei pentru o familie.

Turiştii trăiesc aici şi o experienţă gastronomică deosebită. Bucătăria moldovenească se îmbină cu cea ungurească. Este un adevărat mix de reţete.

Zona Lacu Roșu oferă şi turism de aventură pentru cei cărora le place să escaladeze munţi.

Dacă porniţi dinspre Moldova, drumul va străbate vestitele Chei ale Bicazului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri