Locul cu cea mai mare concentrație de fulgere din lume

Data publicării:
fulger in noapte
Foto: Getty Images

Foto: Gulliver/Getty Images

Această lagună din apropierea orașului Maracaibo a depășit recordul deținut anterior de bazinul fluviului african Congo, susțin autorii studiului publicat în ''Buletinul Societății Americane de Meteorologie'', care au analizat un complex de date foarte precise strânse timp de 16 ani din spațiul cosmic, scrie Agerpres.

''În prezent, putem sesiza densitatea și frecvența fulgerelor cu detalii mult mai fine la scară globală'', iar o mai bună înțelegere a acestor fenomene ''va permite guvernelor din întreaga lume să ia decizii mai bine fundamentate în legătură cu clima'', a explicat Richard Blakeslee, cercetător în proiectul Marshall al NASA.

''Lacul Maracaibo este un unicat din punct de vedere geografic și climatologic'', ceea ce îi conferă condiții optime pentru formarea de furtuni, a declarat Dennis Buechler, de la University of Alabama in Huntsville (SUA).

Maracaibo este cel mai mare lac din America de Sud, cu o suprafață a luciului de apă de 13.210 kilometri pătrați. Totodată, este unul dintre cele mai vechi lacuri de pe Pământ. În general, furtunile de declanșează noaptea, când aerul rece care coboară de pe Munții Anzi se întâlnește cu masele de aer cald și umed de deasupra lacului. Așa se ajunge la o medie de 297 de furtuni nocturne pe an, punctul de maxim fiind în septembrie.

Africa este continentul în care se produc cele mai multe fulgere. Dintre cele zece regiuni din lume în care există cele mai propice condiții pentru descărcări electrice în timpul furtunilor, șase se află în Africa, susține studiul american. Cele mai multe fulgere cad deasupra Lacului Victoria și a altor lacuri de-a lungul Marelui Rift African, zone asemănătoare cu cea a Lacului Maracaibo.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri