Matei Vişniec: „Clasa politică provoacă mai multe daune imaginii României decât sărăcia sau nefericirea romilor care cerșesc pe străzile capitalelor”

Data publicării:
matei visniec digi

Matei Vişniec a intrat în galeria invitaţilor de colecţie a emisiunii „Conversații esențiale” de la Digi24. Sosit în România la Târgul Gaudeamus unde şi-a lansat un nou român, „Negusatorul de începuturi de român”, scriitorul stabilit de ani buni la Paris i-a povestit gazdei emisiunii, Iuliana Ciugulea, rostul poeziei, dragostea de început în viaţă.

„Prima mea călătorie a fost cartea”, „literatura mi-a dat căi ferate”, spune Matei Vișniec, subliniind că a ales să scrie literatură pentru a-i plimba, la rândul lui, pe cititori prin lume. Deși își iubește țara, spune că, chiar dacă ar fi cea mai fericită țară din lume, s-a născut cu un „dor de ducă”.

„O călătorie este necesară pentru un tânăr, de izbire de lume, de altă limbă, de alte mentalități. Ideal ar fi ca tinerii să-și continue pregătirea profesională, experiența de viață în Occident și, dacă pot, să se întoarcă sau măcar, dacă pot, să ajute România să existe în Occident”, crede scriitorul.

„România este o țară fabuloasă, iar eu pot să vă spun că, cu cât călătoresc mai mult pe planetă cu atât îmi place mai mult să mă întorc în România, să mă duc la festivalurile din Transilvania, la Sibiu, să vin să văd teatru la București, să îmi petrec vacanțele în Bucovina. România este o țară care are atuuri extraordinare, uneori noi le distrugem, clasa politică, care nu este destul de corectă, destul de morală, destul de conștientă, provoacă mai multe daune imaginii României decât, știu eu, sărăcia sau nefericirea romilor care cerșesc pe străzile capitalelor europene”, crede Matei Vișniec.

Poetul îşi aminteşte că perioada în care a fost foarte mândru că este român în Franţa a fost după Revoluţie.

„Românii au fost foarte bine priviţi în Occident în primele zile după Revoluţie. Părerea s-a schimbat când au apărut ştirile despre gropile cu morţii Revoluţiei şi apoi cele cu minerii”, a explicat scriitorul.

Matei Vişniec a debutat scriind poezie. A plecat din ţară pentru că simţea că se sufocă, iar cenzura nu i-a permis să i se joace piesele. Parisul i-a oferit ceea ce avea nevoie: o carieră de jurnalist la postul de radio RFI şi dezvoltarea artistică pe care o căuta de atâta vreme. Când nu a mai scris poezie, a debutat în novelistică, apoi în dramaturgie. Existenţa însă şi-a câştigat-o că jurnalist la RFI Paris. Acum este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi români atât în ţară cât şi în străinătate.

„Sunt un om care scrie cuvinte [...] doresc să seduc prin cuvintele mele”, subliniază scriitorul.

În România, Matei Vişniec este prezent în fiecare an la Festivalul de Teatru de la Sibiu şi la târgurile de carte unde editurile îi lansează noile romane sau cărţi de dramaturgie. În străinatate, piesele sale pot fi urmărite la Festivalul de la Avignon sau în Japonia, unde este unul dintre cei mai jucaţi dramaturgi români.

Urmăriți interviul integral în materialul video atașat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri