MEDICUL DE FAMILIE. Beneficiile laptelui matern încă din prima zi

Data publicării:
mama copil - bebelus in brate - GettyImages - 13 august 15

Laptele matern are o compoziție diferită în primele zile după naștere, față de restul perioadei în care mama alăptează. Spre exemplu, are un conținut scăzut în grăsimi, pentru că acestea ar fi greu de digerat de sistemul digestiv al nou-născutului.

Conţine proteine în cantitate mare. Aceste proteine sunt de trei ori mai multe decât în laptele care se secretă în următoarele zilei, conţine imunoglobuline de tot felul. De la imunoglobulina G, E, D, A, care ajută ca nou născutul să fie sănătos, să nu fie contaminat cu anumite bacterii. Conţine săruri minerale indispensabile sănătăţii lui şi conţine vitamina K care îl protejează de orice sângerare care ar surveni după naştere”, spune dr. Niculina Jianu, medic primar pediatru.

Deși are atât de multe beneficii pentru sănătatea nou-născutului, colostrul este secretat într-o cantitate extrem de mică, dar suficientă, spun medicii.

Cantitatea de lichid pe care un nou născut poate să o ingere este de 10, maximul 20 de mililitri. Deci dacă este pus la ambii sâni - şi aşa este recomandat ca secreţia să se declanşeze -, de câte ori copilul plânge să îl punem la sân, să-i dăm să sugă”, spune dr. Niculina Jianu.

Colostrul este secretat doar în primele 4-5 zile de la naștere. De aceea este foarte important ca nou-născutul să fie alăptat încă din prima oră de viață.

Acest colostru îl apără cu toţi anticorpii pe care mama îi are în organism, se transmite şi îl apără pe nou-născut de toate afecţiunile pe care le poate dobândi. Şi nu numai afecţiuni digestive, ci şi respiratorii, afecţiuni pulmonare”, spune medicul.

Indiferent dacă o femeie naște natural sau prin cezariană, organismul ei va secreta colostru, tocmai pentru că organismul începe să îl producă înainte ca bebelușul să vină pe lume. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri