Muzeul Axiopolis, o fascinantă lecție de istorie

Data publicării:
macheta saligny

Marian Cioacă, reporter Digi24: „Muzeul Axiopolis din Cernavodă este găzduit de această clădire veche ce a servit în trecut drept centru de pompieri și casă a pionierilor. În cele șase săli ale clădirii sunt expuse numeroase piese de artă decorativă, care au marcat istoria orașului.”

Muzeul Axiopolis a fost inaugurat în 2006. La scurt timp după inaugurare, a devenit neîncăpător pentru multitudinea de artefacte descoperite în zonă.

Cătălin Stoian, profesor de istorie: „Muzeul de istorie din localitate este foarte important pentru locuitorii de aici, dar şi pentru toți iubitorii care vin aici și vizitează muzeul, le oferă copiilor ocazia de a cunoaște pe viu, de a lua contact cu exponate din trecut prilejuindu-le o mai bună cunoaștere a istoriei.”

Ghidul care-i întâmpină pe cei care trec pragul muzeului din Cernavodă le prezintă tuturor istoria oraşului.

Ana Olivia Rotaru, muzeograf: „Bine aţi venit la muzeul de istorie Axiopolis. Această denumire are o rădăcină grecească Axios şi Polis. Axios inseamnă apa neagră, polis inseamnă cetate întărită. Deci oraşul de lângă apa neagră!!!”

Statuetele „Gânditorul şi perechea sa”, reprezentative pentru cultura Hamangia, au devenit emblemele oraşului. Puţini sunt însă cei care ştiu că acestea au fost descoperite întâmplător, pe dealul Sofia din Cernavodă în anul 1956. În timpul săpăturilor arheologice, o porţiune dintr-un mal s-a desprins şi s-a prăbuşit. Printre resturile de lut şi piatră, arheologii au găsit cele două statuete.

Ana Olivia Rotaru, muzeograf: „Aceste exponate sunt un unicat pe teritoriul României, îşi au analogie în cultura orientala. Sunt un simbol al orasului nostru şi sunt o dovadă vie a plasticii antopromorfe a epocii pietrei. Putem spune că suntem în oraşul mic cu o istorie mare ce incepe din mileniul 5 IH.”

Cătălin Stoian, profesor de istorie-: „Gânditorul este o parte a culturii europene şi mondiale, practic o civilizație străveche reprezentativă pentru civilizaţia străveche.”

Ana Olivia Rotaru, muzeograf: „Sunt două reproduceri, cele originale se găsesc la muzeul de istorie națională din București expuse foarte frumos la loc de cinste în sala tezaurului.”

La loc de cinste, în holul edificiului este expusă macheta podului peste Dunăre construit de inginerul Anghel Saligny.

Ana Olivia Rotaru, muzeograf: „ Interesant este modul de construcţie pe console de lemn şi această dantelărie în care a fost lucrat podul pe cinci picioare suporţi. Sub unul din picioarele podului, la construcţie, conducătorul României, regele Carol I a bătut monedă de argint pentru trăinicia lui.”

Când a fost inaugurată în 1895, salba de poduri de peste Dunăre era cea mai lungă din Europa şi a treilea ca lungime din lume. Proba de rezistență a podului s-a făcut în ziua inaugurării cu un convoi de 15 locomotive, care au străbătut podul cu o viteză de 80 km/h. Anghel Saligny a stat alături de șefii echipelor sale de muncitori, într-o șalupă, pe mijlocul Dunării, sub pod.

Cătălin Stoian, profesor de istorie: „Podul de la Cernavodă este un simbol al ingineriei din România şi europene şi mondiale.”

În drum spre mare, tot mai mulţi turişti se opresc pentru un scurt popas la muzeul din localitate. Cei mai mici vizitatori sunt deseori captivaţi de artefactele inedite expuse în muzeu.

Iulia Tudor, vizitator: „Mi-a plăcut extrem de mult. Mi-a plăcut epoca de piatră, mi-a plăcut cum doamna ne-a prezentat printr-o călătorie în timp aceste exponate. A fost o experienţă minunată.”

Demir Ionică, vizitator: „Mi-a plăcut foarte mult, am văzut piese deosebite. Nu este prima oară când am fost cu şcoala. Mi-a plăcut foarte mult.”

Anastasia Apostol, vizitator: „Am învăţat lucruri noi şi am văzut şi multe obiecte interesante şi e un oraş frumos. Da, foarte interesantă. Eu n-am mai întâlnit aşa ceva.”

Muzeul Axiopolis din Cernavodă îşi aşteaptă turiştii de luni până vineri, de la 08:00 şi până la 17:00. Biletul de intrare costă 4 lei pentru adulţi. Elevii şi studenţii au acces gratuit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri