Notorietatea mondială a iei româneşti a pornit de la discuţia dintre H. Matisse şi Th. Pallady 

Data publicării:
ie

Războiul mondial cuprinsese deja Europa când Henri Matisse, într-un hotel din Nisa, termina de pictat Blouse roumaine, cea mai frumoasă reprezentare artistică a iei româneşti.

40 de ani mai târziu, Yves-Saint Laurent avea să dedice o întreagă prezentare de modă acestor bluze stilizate. Ce a urmat se ştie: ţesătura diafană a ajuns pe copertele renumitelor reviste sau în garderobele marilor actriţe de la Hollywood.

Dar cum a început însă totul? Simplu. De la prietenia dintre doi pictori. Henri Matisse şi Theodor Pallady.

Henri Matisse este unul dintre cei mai renumiţi pictori ai lumii. Tatăl lui, un comerciant foarte bogat din Franţa, şi-ar fi dorit pentru fiul său o altă carieră. Tânărul Henri a ales să înceapă studiile la şcoala de arte frumoase, unde avea să-l întâlnească pe Theodor Pallady.

Theodor Pallady îi dăruieşte prietenului său de la Paris câteva ii româneşti. Efectul asupra pictorului francez este atât de puternic încât păstrează în mai multe tablouri elemente din portul nostru popular. Mai mult, Matisse se simte îndatorat României şi face un act de donaţie pentru două crochiuri ale renumitului tablou. Schiţele se află în tezaurul Muzeului de Artă al României şi sunt rareori expuse. Eşe sunt păstrate în condiţii speciale la Muzeul de Artă al României.

Înainte de fiecare expunere se fac o evaluare şi o asigurare de deplasare care poate să depăşească 500.000 de euro. După 75 de ani de când au fost desenate, crochiurile donate de Henri Matisse statului român îşi păstrează valoarea de unicat. Lucru confirmat şi de o renumită cercetătoare în grafică de la muzeul Louvre din Paris.

Dacă ar fi vândute mâine într-o licitaţie, schiţele semnate de Henri Matisse ar depăşi câteva milioane de euro. Fac însă parte din tezaurul României şi sunt protejate de legi şi securitate. Nimic însă nu ar putea cumpăra ceea ce exprimă de fapt: respectul pe care unul dintre cei mai renumiţi pictori ai lumii l-au acordat poporului român.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri