Noul Costinești își îndreaptă atenția către turismul de familie. Centrul stațiunii este uitat în timp

Data actualizării: Data publicării:
costinesti

Vegheat de vechea epavă a navei Evanghelia, noul Costineşti a devenit într-un an o certitudine. La mai puţin de doi kilometri de obelisc se conturează o staţiune cu zeci de pensiuni şi hoteluri pregătite pentru tineri şi familii. Proprietarii au decis să investească în construcţii noi, care să nu se identifice cu staţiunea tineretului.

Mariana Dolana a văzut în agroturism o bună oportunitate de afaceri.

„Tinerii care au fost tineri au copii şi vin familişti şi doresc zona liniştită şi nu mai doresc în centru, unde înainte era bătaia peştelui, că e Tineretului, discoteca”, spune Mariana Dolana, proprietar de pensiune.

De anul trecut încoace, s-au construit zeci de pensiuni. Acum, oamenii trag din greu să fie gata înainte de începerea sezonului. Schelele sunt montate, iar muncitorii lucrează în mici şantiere. Fie că tencuiesc pereţii, dau o mână de vopsea sau şlefuiesc gardurile, nimeni nu stă degeaba în noul Costineşti.

„Ne pregătim să primim turiştii, îi aşteptăm cu drag, investim în zona nouă a Costineştiului, vis-a-vis de epavă”, spune Ion Igescu, administrator de pensiune.

„Zugrăvim, vopsim, ca totul să fie proaspăt, curat, să fie clientul mulţumit şi să se simtă bine cei care vin la noi”, spune Florina Cojocaru, proprietar de pensiune.

Infrastructura este pusă la punct, şoselele sunt asfaltate şi, anul acesta, faţă de cel trecut, pensiunile vor fi racordate la reţeaua de gaze naturale.

„S-a investit enorm de mult, nu sunt decât banii populaţiei, ai localnicilor, localnicii, mulţi dintre ei, au avut pământ, au vândut şi au venit oameni cu tragere de inimă şi au investit în locaţii turistice”, declară Traian Cristea, primarul comunei Costineşti.

„S-a investit foarte mult şi acolo, probabil că sunt mii de camere de cazare în acest moment construite, investitorii în general mici. De la vile, minihoteluri, până la hoteluri mai mari”, spune Aurelian Marin, consultant în turism, fost preşedinte ANAT.

Pe de altă parte, vechiul Costineşti, care mai bine de cinci decenii a fost vară de vară polul distracţiei pe litoralul românesc, pare încremenit în timp. Dacă anul trecut, hotelurile şi restaurantele erau renovate pentru deschiderea sezonului estival, acum doar valurile mării mai tulbură liniştea apăsătoare care domneşte în toată zona.

Hotelurile arată ca după un bombardament, iar din căminele studenţeşti a rămas doar structura de beton. Centrul staţiunii este gestionat şi astăzi de Biroul de Turism pentru Tineret, Agenţia de Turism a Uniunii Tineretului Comunist înfiinţată în 1968.

„În prezent, Biroul de Turism pentru Tineret mai deţine în Costineşti un singur hotel funcţional, dar şi alte peste 70 de clădiri, multe dintre ele aflate într-o stare avansată de degradare”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24.

Lăsată de izbelişte, vestita promenadă plină până la refuz de turişti pe vremuri este acum plină de gropi.

„Peste doar câteva zile, pe această alee principală din Costineşti vor trece sute, poate chiar mii de turişti. Pentru că multe dintre construcţii sunt fie părăsite, fie îşi aşteaptă noi chiriaşi, cel mai probabil oamenii se vor plimba printre gunoaie, geamuri sparte sau buruieni”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24.

- Atunci când gestiunea este îmbătrânită, tu trebuie să vii de jos, cu forţe proaspete, să te adaptezi.

- Nu cred că ar trebui să fie despăriţite. Eu zic că interesul este şi al unora şi al altora, important este ca fiecare să-şi facă treaba, să fie oamenii mulţumiţi, cei care vin în Costineşti şi să poată reveni cu plăcere de fiecare dată şi să nu le fie frică că aici vor găsi cine ştie ce... nenorociri.

Pentru două mii de nostalgici aşteptaţi pe 1 mai la Costineşti, singurele constante care le vor aminti de staţiunea tineretului au rămas obeliscul şi epava Evangheliei.

Citiți și Sudul litoralului, între şantier şi paragină

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri