O nouă destinație ecoturistică în România

Data publicării:
padurea craiului

 

Foto: Facebook

"Pădurea Craiului este printre primele zone din țară care vor primi certificarea ca destinație de ecoturism. În urma unui proiect derulat aproape doi ani am depus toate documentația necesară pentru îndeplinirea criteriilor de certificare pe care le-a elaborat Autoritatea Națională pentru Turism și Asociația de Ecoturism din România. Sperăm să obținem cât mai curând această certificare," a precizat, pentru Agerpres, Paul Iacobaș.

Potrivit acestuia, zona Mara-Cosău-Creasta Cocoșului din Maramureș, cu o suprafață mai mică decât Piatra Craiului, este prima certificată. Mai sunt certificate Țara Hațegului, Colinele Transilvaniei și Delta Dunării.

Custodele și partenerii săi, Primăria Comunei Roșia și Ethical Travel Portal din Norvegia, au implementat între anii 2014 și 2016 o serie complexă de activități prin proiectul 'Pădurea Craiului, destinație de ecoturism', finanțat cu aproape 140.000 de euro, prin granturile SEE 2009 — 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Studiul efectuat de specialiști în proiect arată că zonele cu un real potențial de dezvoltare ecoturistică în zona munților Pădurea Craiului sunt Valea Iadului, Defileul Crișului Repede, zona Bratca — Șuncuiuș și Valea Roșiei.

"Din punct de vedere natural și cultural, aceste regiuni sunt cel mai bine înzestrate pentru a deveni nuclee de dezvoltare a ecoturismului. Pentru investitori, conform studiului realizat în proiect, în aceste zone, cu peisaj tradițional foarte bine păstrat, se pot dezvolta mici afaceri, precum spații de cazare, alimentație publică, servicii de agrement pentru turiști" a menționat Iacobaș.

Pentru vizitatori, elementele de atractivitate a acestei arii protejate sunt rețeaua de peșteri turistice amenajate și viitoarele rețele de peșteri speoturistice (cu grad mai mare de dificultate a vizitării), precum și traseele de cicloturism și mountain bike. Pentru rețeaua de peșteri speoturistice, program care este deja în curs de desfășurare, cinci servicii turistice locale se află în plină procedură de certificare, conform standardelor Eco-România.

În Pădurea Craiului există deja nouă trasee de cicloturism și mountain bike, care fac legătura între principalele obiective turistice și structurile de cazare din regiune. Fiecare traseu are propria fișă de prezentare ce cuprinde: fotografii, descrieri, hărți și date GPS. Pentru practicanții sportului cu pedale au fost înființate și două centre de unde pot fi închiriate biciclete. La Roșia și Remetea există câte șase biciclete mountain bike care sunt din ce în ce mai des solicitate de turiști. Prima ediție a Maratonului Pădurii Craiului de mountain bike a atras, în anul 2015, sute de concurenți și spectatori, din România și Ungaria, devenind astfel o nouă 'marcă' a acestei regiuni.

Printre proiectele centrului pentru următorii ani se află crearea unui parc de aventură, a unui mining parc (bazat pe mineritul de zonă) și extinderea rețelei de cicloturism și de drumeții. Un alt proiect va fi cel de amenajare a spațiilor expoziționale în cele două centre de vizitare din Defileul Vadu Crișului și din Roșia.

Pentru promovarea destinației ecoturistice Pădurea Craiului au fost realizate un studiu științific al zonei și o gamă variată de materiale publicitare (bannere, broșuri, hărți și monografia peșterii Meziadului). Pagina web a Pădurii Craiului (www.padureacraiului.ro) oferă informații bogate despre zonă în trei limbi: română, maghiară și engleză.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri