O nuntă de bonton. Cele trei reguli de bază, care se aplică indiferent de buget

Data publicării:
nunta 1

În fiecare an, peste 100.000 de cupluri aleg să-şi unească destinele. 100.000 de nunţi. 100.000 de planuri. Toate acestea pentru o zi în care bunul gust trebuie să fie cuvântul cheie. La asta s-au gândit şi Ioana şi Victor - un cuplu care a decis că e momentul să se căsătorească. Primul lucru pe care l-au făcut cei doi a fost să ceară ajutorul unui specialist.

„Am văzut pe la prieteni. Se chinuiau să-şi organizeze nunta şi efectiv nu se mai bucurau de nuntă. Erau foarte obosiţi, aveau mintea împrăştiată. Şi am zis: măi, hai să ne bucurăm şi de nuntă. Că în stilul ăsta, apelând la organizator de nunţi, chiar ai timp să te bucuri (...)”, povestește Victor.

O mână de ajutor nu strică niciodată. Însă românii nu sunt foarte deschişi la ideea de a lăsa cea mai importantă zi a vieţii lor în mâinile altcuiva.

„Noi, ca români, avem impresia că putem face totul bine. Nu aducem un instalator, nu aducem un mecanic, în principiu noi suntem buni la orice. Pe de altă parte, aşa cum vedem şi în corporaţiile mari, deja orice serviciu se externalizează. Pentru că cineva care face zi de zi acel lucru, cu siguranţă îl va face mult mai bine decât tine care încerci să-l faci o singură dată”, explică Adriana Petre, wedding planner.

„Nunţile care tind spre opulenţă se îndepărtează cel mai mult de la bunul gust”

Din grabă și din dorința de a avea o nuntă cât mai frumoasă, se poate obține tocmai efectul opus .„Nunţile care tind spre amploare, spre opulenţă, sunt cele care, de obicei, se îndepartează cel mai mult de la bunul gust şi rafinament. Este de preferat să ne gândim la coerenţa şi la unitatea evenimentului. Astfel încât este mai dificil să avem la o nuntă şi lăutari şi deaftones şi sarmale la meniu şi cele mai rafinate dulciuri frantuzeşti şi bunicii invitaţi şi tânărul mire care împarte cu invitaţii desuurile miresei”, explică Raluca Dobrovolschi, consilier etichetă.

Iar cele mai frecvente greşeli care pot strica o petrecere de nuntă sunt următoarele: „Alegeri care de care mai diverse, toate împreună, lipsa de consideraţie faţă de invitaţi, a nu petrece măcar câteva minute cu fiecare invitat sub scuza "nu am avut timp", ar trebui să ne dea de gândit la numărul de invitaţi pe care îi avem”, subliniază Raluca Dobrovolschi.

Bugetul mic nu e o justificare pentru kitsch

Specialiştii spun că un buget mic nu este o justificare pentru kitsch. „Bunul gust nu are nicio legătură cu bugetul. (...) În principiu totul ţine de felul mirilor de-a fi, de felul lor de a-şi etala dragostea”, subliniază Adriana Petre. „Nu cred că există o reţetă clasică pentru kitsch. Dar, pe de altă parte, dacă se foloseşte o exagerare a anumitor elemente, dacă se folosesc nişte elemente din sfere diferite, combinate într-un mod total neadecvat, absolut orice eveniment, fie că este nuntă sau de orice alt tip, va ieşi un fiasco. Complet”, adaugă ea. „Greşelile vin atât din partea gazdelor, a mirelui sau a mireselor, cât şi din partea invitaţilor. Deciziile cuplului se bazează foarte mult, în cazul unei nunţi, pe numărul de invitaţi prezenţi la o nuntă, aşa că e foarte important să spunem dacă venim sau nu”, spune Raluca Dobrovolschi.

Astfel că, indiferent de buget, se găsesc soluții care mai de care mai diverse. „Putem face o nuntă cu orice fel de buget. Mic, mediu, mare - e în funcţie de elementele pe care ei vor vrea să le includă în nuntă. În momentul în care vorbim de o nuntă reuşită şi de bun gust, părerea mea e că bugetul se încadrează undeva între 7000 de euro şi aproximativ 12.000 de euro. Repet, acest buget nu include aspectele vestimentare ale mirilor, ceea ce poate să însemne destul de mult. Pentru nunţile cu buget mediu, aş spune că undeva între 12.000 şi 15.000 aproximativ. Acum... bugetele mari, de la 20.000 în sus. Am avut nuntă şi de 50.000. Am avut nuntă, pe de altă parte, şi de 5000 de euro”, subliniază Adriana Petre.

Nu trebuie să uităm însă că, înainte de toate, nunta este o celebrare alături de familie şi prieteni. Iar fiecare vede bunul gust în felul său. „Momente ca furatul miresei care se prelungesc la nesfârşit şi lasă invitaţii fără oamenii pentru care au venit acolo să-i sărbătorească. Este o chestiune delicată şi neplăcută pentru invitaţi”, explică Raluca Dobrovolschi.

Detaliile fac totul

Şi, ca petrecerea să fie una perfectă, trebuie să vă gândiţi la cât mai multe detalii. „De multe ori invitaţia conţine, evident, detalii referitoare la locaţie, dată, însă ar fi de preferat să includă şi codul vestimentar, care deşi poate fi privită ca o chestiune superficială sau inutilă, este de fapt un ajutor pentru ca invitaţii să se simtă integraţi momentului şi locului respectiv”, recomandă Raluca Dobrovolschi.

„După ce alegem conceptul clar al nunţii, începem să alegem toate celelalte elemente. (...) După ce sunt stabilite toate detaliile şi toţi furnizorii pe care îi vom folosi în seară respectivă, orice organizator ar trebui să facă un desfăşurător al zilei respective. Organizatorul trebuie să se asigure că mirii se distrează la nunta lor. Altfel, evenimentul nu va fi unul de succes”, subliniază Adriana Petre.

Respectul, moderaţia şi bunul gust sunt ingredientele unei nunţi perfecte. Iar dacă păşesc cu dreptul în noua lor viaţă, mirii au toate şansele să aibă o casă de piatră. Şi o viaţă de bonton.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri