OMS: O familie cu patru persoane poate mânca sănătos cu 19 lei pe zi

Data actualizării: Data publicării:
paine cu cartofi

Pâine, ficat, telemea, cartofi, ceapă, morcovi sau ţelină. Sunt alimentele pe care ar trebui să le găsim în meniul zilnic. Iar alimentaţia sănătoasă poate fi şi ieftină. Potrivit calculelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu 19 lei se poate hrăni o zi întreagă o familie de români cu patru membri.

„Dacă foloseşti aceste alimente în anumite cantităţi, poţi să îți asiguri în ziua respectivă aspectul necesar de nutrienţi. Poţi să faci o combinaţie în acest preţ. Repet, preţul este minimal-minimal”, spune Victor Olsavszky, șeful biroului OMS în România.

„În final, când vine vorba de concentraţie, ceapa, morcovii şi cartofii, toate care cresc sub pământ îţi oferă cea mai bună raţie de nutrienţi”, arată și Alexandr Parlesak, de la Metropolitan University Copenhagen.

Adică mai multe legume şi mai puţină carne. Neobişnuit pentru români. La fel ca şi preţurile.

Iar românii sunt campionii Europei în privinţa bolilor grave.

„Mor din cauza bolilor cardiovasculare în România 150.000 de oameni, adică dacă punem sicriu după sicriu, 300 de km de sicrie în fiecare an din cauză că nu ştiu să mănânce oamenii”, spune Virgiliu Stroescu, medic nutriționist.

Recomandările OMS ar putea veni de hac şi risipei. În fiecare an, aruncăm la gunoi cinci milioane de tone de alimente. Dintre cele mai sănătoase: legume, fructe sau peşte. Practic, 10% din ceea ce găsim în frigiderul oricui ia calea tomberonului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri