Poiana Narciselor, minunea naturii

Data publicării:
NARCISE

Nimeni nu ştie de când înfloresc narcisele la marginea satului Vad, însă în fiecare lună de mai, privit din depărtare, locul pare acoperit de un covor colorat şi parfumat. Poiana Narciselor este o adevărată minune a naturii. „Animalele sunt diversificate. De la urs, mistreț, căprior, vulpe, iepure, veverițe... păsări avem foarte multe coțofene, bufnița”, a spus Aurel Runceanu, reprezentant Ocolul Silvic Făgaraș.

Poiana narciselor atrage în fiecare an turiști din toate colțurile țării. Specialiştii spun că numărul florilor este constant de la un an la altul, însă poiana a avut de suferit de-a lungul timpului. În perioada comunistă nu s-a aprobat nicio intervenţie asupra rezervaţiei, aşa că au apărut specii invadatoare precum mesteacănul, plopul sau teiul, copaci care au furat apa din sol şi au făcut umbră nasciselor, flori iubitoare de umezeală şi lumină. „De doi ani ne-am apucat să defrișăm aceste poieni”, a spus Cristinel Paltin, primar Şercaia. 

Poiana care acum este o destinaţie turistică a fost odinioară fâneaţa de la marginea satului, iar localnicii erau proprietari. Fiecare îşi lucra terenul: în iulie - august era perioada de coasă şi la începutul toamnei, a păşunatului. Astfel s-a menţinut locul propice pentru creşterea narciselor.

În fiecare an, la finalul lunii mai, la intrarea în poiană se organizează maialul, o sărbătoare câmpenească veche de mai bine de un secol, în cinstea narciselor și a prințului Narcis, despre care se spune că pe aceste locuri a salvat-o pe cea care i-a devenit soție.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri