Ponturi care te ajută să economiseşti bani şi timp când vine vorba de călătoriile cu avionul  

Data publicării:
aeroport-5184606-Mediafax Foto-Mihai Dascalescu

 

Mai mulţi experţi au căzut de acord asupra celor mai bune ponturi şi sugestii care te ajută să economiseşti bani şi timp când vine vorba de călătoriile cu avionul.

Ia în considerare cumpărarea de bilete spre un „oraş ascuns” pentru nişte economii serioase

Ideea este, practic, să cumperi un bilet mai ieftin pentru un zbor cu o destinaţie oarecare, dar care îndeplineşte condiţia de a avea o escală exact în locul pe care tu îl doreşti ca destinaţie. Şi mai precis, înseamnă să rezervi un zbor cu o escală şi să nu te mai îmbarci pentru a doua parte a călătoriei.

Trebuie precizat că strategia aceasta funcţionează doar dacă îţi rezervi un zbor pe un singur sens, nu ai genţi verificate şi te îndrepţi spre o destinaţie care nu este un centru aerian regional. 

Pot fi cerute despăgubiri întregi pentru zboruri anulate

Ai rezervat vreodată un zbor cu câteva luni în avans, doar ca să te trezeşti cu orarul de zbor schimbat cu numai câteva săptămâni înainte de călătorie?

Se pare că, atunci când o companie aeriană face acest lucru, cele mai multe sunt obligate să le rezerve clienţilor o nouă călătorie fără nicio taxă suplimentară - iar dacă orele de călătorie nou propuse nu sunt acceptabile, călătorii sunt eligibili pentru o despăgubire întreagă.

Ţine minte, totuşi, că vei ajunge cel mai probabil să plăteşti mai mult din moment ce taxele tind să crească în apropierea timpului de plecare, ceea ce înseamnă că despăgubirea ta completă ar putea să nu acopere costul unui zbor substituent. 

Compensarea datorată privind bagajele întârziate poate fi mai mare decât crezi

În Statele Unite, Departamentul de Transport a emis o directivă către toate companiile aeriene în care informează că, în cazul în care se pierd - sau se întârzie - bagaje care au fost în prealabil înregistrate, nu pot exista „limite arbitrare” plasate asupra compensării monetare.

Aceasta înseamnă că, în timp ce companiile aeriene oferă adesea foarte puţin (dacă oferă) drept compensaţie pentru bagaje întârziate, sau pur şi simplu înmânează vouchere de călătorie sau kilometri gratuiţi de zbor, datoria maximă pe care o poţi pretinde poate fi de fapt de până la 3.300 de dolari - depinde, desigur, de tipul zborului (intern sau extern) şi de companii.

Zboară în zilele de marţi, miercuri şi sâmbătă

Cercetări recente au arătat că, pentru a profita de cele mai bune preţuri, este cel mai bine să cumperi bilete într-o zi de marţi şi, ideal, cu mai mult de 21 de zile în avans.

Însă acest lucru nu înseamnă că este şi singura zi optimă pentru zbor. Marţea, miercurea şi sâmbăta tind să fie zilele în care companiile aeriene au un surplus mai mare de locuri disponibile - probabil pentru că sunt cele mai puţin convenabile zile în ceea ce priveşte adaptarea programului de muncă şi organizarea escapadelor de weekend - şi pun astfel în vânzare cele mai ieftine bilete.

Oricând e posibil, foloseşte un card de credit pentru rezervare

Deşi multe linii aeriene oferă stimulente pentru rezervarea făcută prin cardul de debit, ar putea fi mai înţelept să plăteşti printr-un card de credit, pentru a-ţi asigura protecţie financiară în caz că ceva merge prost.

Dacă acest lucru nu este posibil, folosirea unui card de debit este oricum de preferat faţă de plata prin numerar, cec sau tranfer bancar.

Păstrează toate biletele, chitanţele şi orice altă documentaţie

Pentru a face orice fel de solicitare care să aibă şi succes, va trebui să păstrezi toate chitanţele de călătorie, biletele şi alte documente relevante. O sugestie de la experţi este şi notarea experienţei neplăcute cât timp este încă proaspătă, pentru a nu uita niciun detaliu important.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri