Povestea din spatele unui vin bun 

Data publicării:
vin in pahar

Oenologul este specialistul care transformă strugurii într-un vin bun. Nu există o şcoală specială în România, însă e nevoie de multe calităţi pentru face această meserie. Ioan Buia de exemplu a ajuns cunoscut în multe locuri de pe glob, deşi este la bază chimist.

„În primul rând pentru a fi oenolog trebuie să fii un cunoscător al strugurelui, al soiurilor, al plantaţiilor”, spune Ioan Buia, oenolog.

Cunoştinţele nu sunt totul, spune Ioan Buia.

Un vinificator trebuie să fie un om sănătos. Să aibă un văz foarte bun, un miros şi un gust deosebit. ”, adaugă Ioan Buia, oenolog.

Pentru ca vinul să fie bun, strugurii trebuie să fie de calitate.

„Strugurii se recoltează în funcţie de direcţia pe care vrei să i-o dai strugurelui. Un strugure pentru distilate trebuie să fie recoltat mai repede, când conţinutul în zahăr nu este foarte mare, în jur de 150-170 de grame, când aciditatea este foarte ridicată şi gradul de sănătate să fie bun. ”, spune Ioan Buia.

Un oenolog foarte bun trebuie nu doar să aprecieze calităţile unui vin, ci să descopere şi defectele fructelor sau cele din procesul de fermentaţie. Odată treaba bine făcută apar şi satisfacţiile. O dovadă în acest sens sunt şi cele aproape 100 de medalii pe care le-a primit de-a lungul timpului la cele mai importante competiţii mondiale de vin.

Din 2005 şi până azi, vinurile au fost prezente la cele mai mari competiţii din lume, începând din Asia: Tokyo, Hong Kong, China vreo trei concursuri, apoi în toată Europa”, afirmă Ioan Buia.

Vinurile româneşti au ajuns să fie apreciate de străini în ultimii ani, dar şi de români. În special de sărbători, de pe masa românilor nu lipseşte o sticlă de vin bun.

Şi Dorin Popa este oenolog iar în ultimii 42 de ani şi-a dedicat întreaga activitate profesională vinului. În 2010 a înfiinţat un centru de cultură şi civilizaţie a vinului, unde organizează cursuri pentru pasionaţii în acest domeniu.

„Întotdeauna a fost un element de relaţie cu Divinitatea, într-un fel şi pe urmă, de exemplu, în Grecia antică, se consuma filozofând, se numea de fapt Nectarul Zeilor ”, spune Dorin Popa, oenolog.

Vinul bun are nevoie şi de alţi specialişti: somelierul şi degustătorul.

„Un somelier face achiziţiile, el face propunerile în zona dintre vin şi un meniu. În speţă am spus că este partea de creaţie într-un restaurant”, spune Dorin Popa, enolog.

În ultimii ani gustul consumatorului român s-a schimbat, spun specialiştii. Înainte se beau vinurile dulci, acum se caută cele seci şi dmiseci. Consumatorul a evoluat odată cu industria. În ţară s-a plantat viţă de vie nobilă cu soiuri de ultimă generaţie, s-au făcut reconversii viticole şi investiţii mari în crame.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri