Sari la conținut
News Alert

Povestea librăriei încărcate de istorie din Paris

Scriitoarea și editoarea Sylvia Beach, originară din Statele Unite, era una dintre persoanele îndrăgostite iremediabil de magia carților. După ce a trăit mai mulți ani la Paris, cei mai mulţi petrecuți în libraria lui Adrienne Monnier, s-a decis sa încerce o afacere pe cont propriu.

Sylvia Beach visa să-şi deschidă o librărie în NY, însă economiile sale erau de doar 3000 de dolari, primiţi de la mama ei. Astfel, a profitat de faptul ca la Paris chiriile erau mici şi, în 1919 a deschis prima librărie Shakespeare and Company, pe rue Dupuytren. În 1922, ea a fost mutată pe rue de l Odeon, acolo unde a fost publicată capodopera lui James Joyce, Ulise. Locul era frecventat de autori celebri precum Joyce, Hemingway sau Ezra Pound.

Biblioteca a devenit rapid un centru de mare interes pentru lumea culturală din Parisul interbelic. Era teritoriul unde marii scriitori ai epocii se strângeau pentru a discuta, dar și pentru a-și publica operele. Prima carte a lui Ernest Hemingway, Trei Povestiri și Zece Poeme, a fost dată aici spre vânzare.

Din păcate, magia acestui loc a rezistat doar până la izbucnirea celui de-al doilea război mondial și a fost nevoie de aproape 25 de ani pentru ca Shakespeare and Company să revină cu vechiul nume și vechile obiceiuri pe piață.

Originala Shakespeare and Company a fost închisă în 1940, în timpul ocupaţiei nemţeşti a Parisului. George Whitman a fost cel care şi-a rebotezat librăria deschisă în acest loc în 1951 cu numele Shakespeare and Company în 64, după ce o şi amenajase pe modelul celei vechi, pentru a continua tradiţia Sylviei Beach. Acum, locul servește atat ca librărie, cât şi că anticariat sau bibliotecă , în care lecturile predominante sunt cele din literatura engleză.

La fel ca şi prima librărie cu acest nume, actuala a redevenit un refugiu al culturii boeme a Parisului, frecventat de nume precum scriitorul Henry Miller sau muzicianul Richard Wright. Celebritatea pe plan mondial a venit şi ca urmare a apariţiei acestui magazin de cărti în celebrele filme Before Sunset, al lui Richard Linklater, sau Midnight in Paris al lui Woody Allen. Acum, turiștii se înghesuie și ei pentru a călca pe urmele marilor scriitori.

Librarul George Whitman a decedat în 2011, la 98 de ani, însă librăria era deja pe mâini bune. Încă din 2002, faţa lui a devenit cea care se ocupa de destinele ei.

Fiica lui George Whitman, Sylvia Beach Whitman, a preluat afacerea de la tatăl său şi a continuat să o conducă în acelaşi stil. Astfel, locul continuă să fie frecventat de tinerii scriitori, care au posibilitatea de a lucra, dar şi de a locui aici. Ba mai mult, pe timpul atacurilor teroriste de la 13 noiembrie de la Paris, Shakespeare and Company a fost refugiu pentru circa 20 de clienţi, prinși în interior pe timpul atentatelor.

Dacă turiștii o preferă pentru notorietatea ei, librăria Shakespeare and Company rămâne și în sufletul celor care locuiesc în Paris. Un loc de evadare din cotidian, unde liniștea e spartă doar de conversațiile în limba engleză.