Povestea lui Claudiu Miu, campionul balcanic la escaladă care nu s-a lăsat învins de boală

Data publicării:
claudiu miu in munti

Pentru unii alpinişti voinţa se măsoară în medalii. Pe Claudiu Miu, însă, voinţa l-a ajutat să supravieţuiască. A fost campion multinaţional şi balcanic la escaladă. În 2009 şi în 2010 a câştigat Cupa Mondială de la Munchen şi a fost desemnat cel mai bun căţărător român.

Într-o zi, viaţa lui s-a schimbat radical.

La un moment dat, prin 2010, pe când eram într-o formă fizică bună şi aveam rezultate excepţionale la escaladă s-a întâmplat să mă îmbolnăvesc, să nu mai pot practica escalada şi să renunţ la toate activităţile de zi cu zi”, povestește Claudiu Miu.

Sportivul a fost diagnosticat cu boala Lyme şi poliartrită asociată. Din această cauză, a rămas ţintuit la pat mai bine de trei ani. Dar cum primul lucru pe care l-a învăţat escalada a fost să nu renunţe, acum se caţără din nou şi predă cursuri pentru cei mici.

„Cel mai puternic sentiment l-am simţit în 2013, la prima mea ascensiune după perioada grea prin care am trecut. Mi-a fost greu să realizez că sunt în vârf, în topul unui traseu, că am terminat un traseu”, spune Claudiu.

Tratamentul de care a avut nevoie Claudiu a fost destul de costisitor. Nu mai spera că va ajunge sus vreodată. Dar recuperarea aproape completă a fost posibilă şi datorită sprijinului financiar pe care l-a primit din partea oamenilor. Pe mulţi dintre aceştia, însă, nici măcar nu îi cunoaşte. „Am încercat să iau legătura cu mulţi, măcar să le zic mulţumesc.... dar cred că ei urmăresc acum ce se întâmplă şi cred că le place ce văd”, spune Claudiu.

Climb Again - cațără-te din nou, depășește imposibilul!

A vrut să dea mai departe ajutorul primit şi astfel şi-a îndreptat atenţia către copiii cu nevoi speciale. Împreună cu alţi prieteni alpinişti, a înfiinţat asociaţia Climb Again, prin care îşi doreşte să schimbe viitorul tinerilor din România. Climb Again oferă în mod gratuit cursuri de escaladă tinerilor cu nevoi speciale. Până acum, s-au înscris 120 de copii şi numărul lor este în continuă creştere.

Proiectul lui Claudiu nu se adresează numai copiilor cu dificultăţi. El vrea să arate întregii lumi că orice este posibil, atunci când ai voinţă. „Caţără-te din nou, depăşeşte imposibilul” - este motto-ul membrilor asociaţiei din care face parte tânărul căţărător, iar mesajul lor a ajuns de curând până în Maroc.

Claudiu, împreună cu Jaggi, un tânăr avocat indian din New Delhi, ambii cu dificultăţi locomotorii, şi-au propus să escaladeze un perete de 700 de metri, în munţii Atlas.

„Este un traseu dificil, dar care are asigurări extrem de bune, extrem de solide. Chiar şi aşa pot exista riscuri, poate fi vreme nefavorabilă care să ne pună în dificultate, este totuşi un perete de 700 de metri, se pot întâmpla lucruri, dar de asta suntem echipă mare ca să putem rezolva lucruri”, explică alpinistul.

Echipa a fost tot timpul alături de cei doi şi s-a asigurat că ascensiunea nu le riscă viaţa. Dar escaladarea nu a fost lipsita de pericole.Claudiu şi Jaggi au învăţat să lupte cu frigul şi momentele de epuizare.

Claudiu Miu: „Nu ştiu dacă frică e cuvântul cel mai potrivit, dar cu siguranţă oboseala, frigul au accentuat stările pe care le aveam şi trebuia ca orice manevră pe care o făceam să verificăm de două ori, să ne verificăm unul pe altul şi a durat ceva până să ne obişnuim că dormim suspendaţi într-un perete cu păsările care zburau pe lângă noi şi cu pietre care mai cădeau de sus. (....) Dar a fost de vis experienţa de acolo.

Partea cea mai grea, cred că din toată expediţia, a fost să tragem echipamentul după noi. Lucrurile erau mult mai simple dacă nu aveam atâtea kilograme, am avut peste 100 de kilograme de echipament, de mâncare, saci de dormit, apă şi asta ne-a dus la extenuare...”

În ciuda tuturor piedicilor, cei doi alpinişti cu dizabilităţi au avut parte de momente unice. Şi-au găsit echilibrul chiar şi în cel mai îndepărtat şi neprimitor loc.

Claudiu şi Jaggi au reuşit să ajungă în vârf. Iar eforturile lor, atâta timp cât reprezintă un exemplu pentru ceilalţi, nu au nevoie de nicio răsplată.

Claudiu Miu: „Faptul că suntem doi căţărători care au anumite limitări, asta nu a făcut să nu ne putem căţăra sau că nu putem să facem lucruri pe care alţi oameni le fac. Şi am vrut să arătăm că chiar şi în condiţiile astea putem face lucruri deosebite şi putem încuraja copii şi tineri aflaţi în situaţii similare să găsească resurse să poată depăşi momentele grele şi să facă lucruri pe care ei nu cred că le pot face”.

Claudiu Miu îşi doreşte să readucă speranţă acolo unde nu mai există. Nu va muta munţii din loc pentru a-şi îndeplini misiunea, dar le va arăta şi celorlalţi că oricine poate să ajungă în vârf.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri