Povestea Transfăgărăşanului. De la planul iniţial la incredibilul traseu de astăzi

Data publicării:
balea lac wikipedia

Aproape sculptat în carnea de piatră a masivului Făgăraş la peste 2000 de metri altitudine, într-un efort care a durat patru ani, Transfăgărăşanul a fost supranumit Drumul din nori. Inaugurat în 1974, abia recent şi-a câştigat un loc fruntaş în topul celor mai frumoase şi spectaculoase drumuri din toată lumea.

Dincolo de peisajul care pare un adevărat album turistic viu, Transfăgărăşanul conduce detaşat şi în clasamentul mondial al şoselelor, apreciat ca atare de piloţii auto pasionaţi, dar şi de cunoscătorii autorizaţi ai domeniului.

Culmea este că frumuseţile acestui incredibil traseu din munţi riscau să rămână într-un nemeritat anonimat dacă destinaţia iniţială a drumului nu ar fi fost schimbată.

Proiectul prevedea ca drumul să aibă o singură bandă şi doar să înlesnească transportul de lemne tăiate din pădurile de pe versanţi. Ulterior, a apărut ideea ca Transfăgărăşanul să fie calea spre o viitoare staţiune turistică de iarnă pentru care până la urmă comuniştii nu au mai dat bani. Lucrările au fost duse la bun sfârşit doar pentru Drumul din nori, la capătul căruia câteva zeci dintre muncitori care au trudit nu au mai ajuns vii.

După un drum spectaculos cu multiple căderi de apă și mai multe serpentine veți ajunge la Cabana Bâlea Lac. Aici spectacolul naturii atinge punctul culminant. Cuvintele sunt de prisos până nu vedeți priveliștea.

Cabana o găsim la cota 2034, chiar pe malul lacului glaciar Bâlea. De aici, pasionaţii de aventură pe munte îşi pot continua drumeţia pe diferitele trasee turistice răsfirate prin pădurile Făgăraşului. Pentru cei mai puţin dispuşi la alpinism, cabana este un popas primitor.

„Putem oferi cazare cu 260 de lei pe noapte cu micul dejun inclus. Putem oferi masa cu meniu < a la carte>, cu specialități tradiționale, păstrăv - peștele care este din zonă”, spune Iuliana Aron, reprezentant al cabanei.

Nici iarna zona Bâlea nu duce lipsă de turişti. Unii vin să se bucure de zăpada ca în poveştile de demult, iar alţii sunt atraşi de hotelul de gheață, printre puţinele din Europa. Iar la plecare, coborârea din munţii Făgăraşului este la fel de surprinzătoare ca toată zona, pentru că se face prin cel mai lung tunel din România, de aproape un kilometru. Bonus, puteţi admira una dintre cele mai frumoase cascade din inima Făgăraşilor.

Cascada Capra are o cădere de peste 40 de metri și datorită debitului îngheață doar în iernile foarte geroase. Este una dintre cele mai importante atracții turistice care leagă Curtea de Argeș de Bâlea Lac.

Cei care nu se îndură să se despartă prea uşor de aceste locuri se pot caza la una dintre numeroasele pensiuni agroturistice de la baza muntelui. Tarifele variază de între 40 şi 150 de lei pe noapte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri