Recomandări pentru weekend: Les Films des Cannes à Bucarest, Noaptea Caselor şi Anim'est

Data publicării:
Cinema Studio

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, care se deschide vineri cu filmul ”Toni Erdmann”, în prezenţa regizoarei Maren Ade, International Tattoo Convention 2016, eveniment dedicat pasionaţilor de tatuaje şi piercinguri, Noaptea Caselor, Festivalul Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard, ultimele zile ale Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, un concert al violonistului Nigel Kennedy şi premiere cinematografice alcătuiesc oferta culturală şi de divertisment a acestui weekend în Capitală, scrie News.ro.

Cinema Studio

Cinefilii pot participa la cea de-a şaptea ediţie a evenimentului Les Films de Cannes à Bucarest, care va începe vineri şi va avea loc până pe 23 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Ţăranului şi Sala Auditorium a Muzeului Naţional de Artă al României. Evenimentul se deschide oficial vineri, de la ora 18.30, la Cinema Pro, cu ”Toni Erdmann”, în prezenţa regizoarei Maren Ade, care va sta de vorbă cu publicul la finalul proiecţiei. Producţia a câştigat premiul criticii – FIPRESCI la Festivalul de Film de la Cannes 2016 şi este propunerea Germaniei pentru o nominalizare la categoria ”cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza” a premiilor  Oscar 2017. Un alt film semnat de Maren Ade, ”Everyone Else/ Alle Anderen” (2009), distins cu marele premiu al juriului şi Ursul de Argint pentru interpretare (Birgit Minichmayr) la Berlin, va fi prezentat în festival.

Sâmbătă este ”Ziua de Aur” la Cinema Pro. Filmele recompensate cu cele mai importante trei trofee ale anului, în marile festivaluri, vor rula în premieră, într-o singură zi. Maratonul începe la ora 13.30 cu ”The Woman Who Left”, noul film al regizorului Lav Diaz, premiat cu Leul de Aur la Festivalul de la Veneţia, şi continuă de la 18.00, cu ”Fire at Sea”, de Gianfranco Rosi, documentarul distins cu Ursul de Aur la Berlin. De la 21.15, va fi proiectat filmul laureat cu Palme d’Or în 2016, ”I Daniel Blake”, de Ken Loach.

Printre titlurile programate în acest weekend se află şi ”Juste la fin du monde” al lui Xavier Dolan (marele premiu), ”American Honey”, de Andrea Arnold (Premiul juriului), ”Ma’Rosa” (Premiul de interpretare feminină – Jaclyn Jose), ”Elle”, de Paul Verhoeven, propunerea Franţei pentru o nominalizare la Oscar, ”Fixeur”, noul film al lui Adrian Sitaru, şi pelicula ”Şi va fi…”, o coproducţie a studiourilor Buftea şi a Delta Film (Moscova), regizată de cineastul basarabean Valeriu Jereghi, filmată de Vivi Drăgan Vasile şi proiectată în Un Certain Regard la Cannes, în 1993. O parte din echipă va fi prezentă la proiecţia de duminică, 16 octombrie, de la ora 14.00, la Cinema Muzeul Ţăranului.

În cinematografele din ţară rulează în premieră din acest weekend filmele ”Discordia”, o dramă regizată de Ion Indolean, cu Rareş Hanţiu şi Ilinca Harnut în distribuţie, thrillerul ”Inferno”, regizat de Ron Howard, cu o distribuţie alcătuită de Tom Hanks, Omar Sy, Felicity Jones, Ana Ularu, Ben Foster şi Alisha Heng, şi animaţia ”Kubo şi lăuta magică/ Kubo and the Two Strings”, regizată de Travis Knight, pentru care şi-au împrumutat vocile Ralph Fiennes, Matthew McConaughey, Charlize Theron şi Art Parkinson.

Weekendul acesta se încheie Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est, în cadrul căruia sunt programate, în ultimele trei zile, proiecţii ale unor filme precum: ”Micul Houdini”, regizat de Cédric Babouche (2014, Franţa - Belgia), ”Psihonauţii, copiii uitaţi”, regizat de Alberto Vázquez & Pedro Rivero (2015, Spania), ”Gândacul de oţel”, regizat de Jan Bultheel (2015, Belgia-Franţa-Olanda), şi ”Trenk, micul cavaler”, regizat de Anthony Power (2015, Austria-Germania), ”Pisicile aristocrate”, regizat de Wolfgang Reitherman, şi ”Parisul Vesel” (1970), regizat de Abe Levitow (1962, SUA).

De vineri până duminică, pasionaţii de tatuaje şi piercinguri vor putea participa la International Tattoo Convention 2016, care are loc la Crystal Palace Ballroom. La eveniment vor participa artişti tatuatori din ţară şi din străinătate, iar între invitaţii speciali la eveniment se numără germanul Rolf Buchholz, deţinătorul a două recorduri mondiale Guiness pentru cele mai multe piercinguri, 453, şi cele mai multe modificări ale corpului, dar şi trupa Cargo.

Sâmbătă va avea loc cea de-a treia ediţie a evenimentului Noaptea Caselor, în care cei interesaţi pot participa la un circuit nocturn prin case, conace şi apartamente de Bucureşti, de la ora 18.00 până la 03.00. Spaţiile incluse în circuit sunt Avanpost8, Manasia Hub, Insula 42, Carol 53, Casa Jurnalistului, Casa Lupu, Cetatea Artelor, Colivia, Home Mătăsari, Manasia Hub, Modulab, Insula 42, AICI, The Room, EFdeN, CZVL şi Grădina Sticlarilor. La casa Avanpost8 va fi petrecere pe muzică de pe viniluri din arhiva compozitorului Temistocle Popa, la Manasia Hub se va vizita fosta secţie de poliţie, iar la Insula 42 se proiectează un documentar despre Delta Văcăreşti, realizat de Casa Jurnalistului.

Iubitorii de teatru pot vedea în acest weekend spectacole din cadrul Festivalul Internaţional de Teatru - FEST(IN) pe Bulevard, organizat de Teatrul Nottara din Bucureşti, între care se numără: ”Efecte colaterale”, de Alex Popa, vineri, de la ora 19.30, ”Un bilet spre fericire”, de Spiró György, producţie a Teatrului ”Sică Alexandrescu” din Braşov, sâmbătă, de la ora 21.00, şi ”Moarte şi reîncarnare într-un cowboy”, de Rodrigo Garcίa, producţie a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, duminică, de la ora 21.00, în Sala George Constantin a Teatrului Nottara. Sâmbătă, de la ora 16.00, echipa instituţiei teatrale va avea un moment simbolic în care va îndepărta bulina de pe sediu, printr-o petrecere stradală, în cadrul evenimentului ”FESTInuntă cu surprise”, din care vor face parte o orchestră, un covor roşu, miri şi mirese, baloane şi o tombolă cu premii.

Duminică, la Sala Palatului din Bucureşti, va susţine un concert violonistul Nigel Kennedy, care revine în România cu un show-concept, inspirat din ciclul ”Anotimpurile” de Antonio Vivaldi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri