RETROSPECTIVE 2014 | Momente emoţionante pentru casele regale din Europa

Data publicării:
felipe letizia spania mediafax

Mesaj regal după 39 de ani de domnie. Juan Carlos luase decizia de a renunţa la tron la începutul lui 2014, când împlinea 76 de ani, dar a asteptat luna iunie, ca să facă anunţul oficial.

La aproape trei săptămâni de la abidcare, Felipe, fiul lui Juan Carlos este încoronat.

Au fost momente emoţionante în legislativul de la Madrid, unde Felipe al VI-lea a fost proclamat rege al Spaniei.

Cel mai aşteptat moment al zilei de 19 iunie s-a petrecut la palatul regal: la unul dintre balcoane au apărut trei generaţii de suverani - fostul monarh Juan Carlos, actualul rege Felipe al VI-lea şi prinţesa moştenitoare, viitoarea regină a Spaniei.

Din Marea Britanie a venit vestea că în familia regală va veni pe lume în 2015 un bebeluş. Ducii de Cambridge au anunţat că vor deveni părinţi pentru a doua oară. Ca şi la prima sarcină, Catherine a stat departe de viaţa publică primele două luni.

Prinţul Harry a comentat în stilul caracteristic vestea dată de fratele său William şi soţia sa Catherine: „Este o veste extraordinară. Abia aştept să îl văd pe fratele meu suferind şi mai mult. Cu puţin noroc, dacă este fată, va suferi şi mai mult, cred. Abia aştept să vad cum se va descurca în această situaţie”.

La scurt timp după ce Catherine a revenit în public, Ducii de Cambrige au plecat în turneu în Statele Unite. Prinţul William a fost primit la Casa Albă de preşedintele Barack Obama, dar Catherine a rămas la New York, unde a vizitat un centru pentru copii cu dizabilităţi. În metropola americană, ducii de Cambridge au participat la primul lor meci de baschet din NBA. După meci, Le Bron James a fost gazdă şi ghid pentru cuplul princiar la sediul NBA. Evident, a avut pregătită şi o surpriză. Un maiou imprimat cu numele Cambridge şi un altul, de doar două palme, imprimat cu numele George. În ultima zi a turneului în SUA, Prinţul William şi soţia sa Catherine au vizitat un memorial dedicat victimelor atacurilor de la 11 septembrie.

2014 a adus pentru locuitorii din Monaco ce aşteptau de ani buni, un moştenitor pentru Prinţul Albert. Soţia suveranului a născut gemeni, o fată şi un băiat. Conform tradiţiei, băiatul este primul în ordinea succesiunii la tron, deşi a venit pe lume după sora sa.

Albert de Monaco mai are doi copii, o fată şi un băiat, născuţi în afara căsătoriei, dar pe care i-a recunoscut oficial după urcarea pe tron. Niciunul nu are drept de succesiune la tron.

2014 nu a adus numai bucurii pentru casele regale. În Belgia, fosta suverană, Fabiola, a încetat din viaţă la 86 de ani. Funeralii naţionale au fost organizate în memoria acesteia. O slujbă a fost organizată în catedrala "Sfinții Michel și Gudule", în prezenţa a zeci de capete încoronate din toată lumea.

Sicriul cu trupul fostei suverane a Belgiei a fost depus în cripta regală, la "Biserica Maicii Domnului din Lakăn", alături de cel al soţului ei, regele Baudouin.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri