Rochii celebre care au schimbat istoria modei

Data publicării:
little black dress

Dacă spunem rochie neagră, spunem Coco Chanel. Versatilă şi elegantă, este una dintre piesele care nu ar trebui să lipsească din garderoba niciunei femei. Rochia a devenit cu adevarat celebră după ce a fost reinterpretată de Givenchy şi purtată de Audrey Hepburn în filmul ''Breakfast at Tiffany's''.

Putem să o purtăm la un mic dejun, nu neaparat la Tiffany s, la o aniversare pe timp de zi, la o petrecere de seară, la o petrecere a firmei”, a spus Irina Markovits, consilier de imagine.

Istorie a facut şi rochia albă şi transparentă purtată de Marilyn Monroe în filmul ''The Seven Year Itch''. Scena de la metrou a făcut înconjurul lumii şi a devenit un simbol al feminităţii şi senzualităţii. Puţini ştiu că piesa de pe locul doi din topul nostru a fost creată special pentru frumoasa actriţă de un designer de costume.

Este mai curând o rochie de vară, dar poate fi regăsită şi în varianta de zi sau de seară. Decolteul este adânc, spatele este gol. Partea de jos foarte amplă, este total plisată, ce dă o anumită fluiditate şi o atracţie pentru tipul acesta de femeie”, a precizat Irina Markovits.

Astăzi o găsim într-o paletă largă de culori: de la violet, roşu, până la negru sau auriu. Pe locul trei este rochia Delphos, inspirată de drapajele rochiilor din Grecia antică. Ce a adus nou creatorul ei, Mario Fortuni?

Partea revoluţionară a rochiei este faptul că permitea femeilor, în sfârşit, să nu mai poarte corset. Practic, a fost prima rochie din istoria contemporană a modei care a eliberat silueta feminină”, a mai spus Irina Markovits.

Pe locul patru este rochia New Look, creată de Christian Dior. Piesa pune accent pe talia femeii şi creează foarte bine silueta de clepsidră.

Christian Dior a introdus această nouă croială, această nouă siluetă în 1947, când a lansat şi prima lui colecţie şi era gândită pentru femeia floare, foarte delicată”, a explicat Irina Markovits.

Chiar dacă nouă, astăzi, ni se pare clasică, venea după o perioadă foarte lungă când moda fusese severă, fusese perioada celui de al Doilea Război Mondial, în care femeile se îmbrăcau extrem de sobru, în foarte puţine culori, iar materialele textile se găseau foarte puţin. Deci exista un ascetism în modă, iar propunerile lui Dior, tipul acesta de siluetă corola era extrem de opulentă.

O altă rochie care a schimbat istoria modei este rochia mulată. Piesa a pus punct mânecilor ample sau fustelor de tip crinolină şi pune în valoare silueta feminină, cu atât mai mult cu cât anii '80 dau startul epocii aerobicului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri