ŞANTIERUL MAREA NEAGRĂ | Spiritul din Vama Veche, nălucă pe şantier

Data publicării:
vama veche

De cum răsare soarele în Vamă, petrecăreţii fie se retrag în corturi, fie cad laţi pe nisip, să doarmă până i-o trezi dogoarea. Spiritul petrecerii se împăştie. Încep să latre câinii şi încep să "cânte" betonierele şi picamerele.

În Vamă, chiar pe malul mării, se construieşte zi-lumină. Muncitorii fac trepte şi grinzi, montează prelate şi construiesc beach-baruri.

Vama Veche s-a transformat dintr-un sat pescăresc în care studenţii veneau cu corturile să-şi găsească liniştea, într-o staţiune în care la tot pasul găsim construcţii începute şi neterminate. Un DJ şi-a improvizat cabina într-o jumătate de maşină, iar cinci prieteni îl ajută s-o mute de colo, colo.

Acum câteva decenii, în Vamă erau câteva colibe pescăreşti. Acum, staţiunea este plină de vile, viluţe, pensiuni şi chiar hoteluri. "Vama nu mai e ce a fost", spun cu năduf "vamaioţii adevăraţi" şi mai bătrâni.

Mihaela Gheorghiescu, hotelier, spune că în Vama Veche sunt hoteluri de trei, patru sau chiar cinci stele. Nu toate păstrează spiritul Vămii, dar fiecare hotel are clienţii lui.

„Au apărut, într-adevăr, unităţi moderne, pentru că şi oamenii se modernizează cu fiecare an”, spune Rodica Popescu, hotelier.

Autorităţile locale cred că dezvoltarea satului Vama Veche este foarte bună pentru turism.

„E nomal să existe trendul acesta de creştere a serviciilor în turism, că nu putem şi nu se putea rămâne la o Vamă Veche doar cu ciulini”, spune Nicolae Urdea, primarul comunei Limanu.

Vama era un templu al folk-ului, al muzicii reggae şi al rock-ului. Amatorii de alte genuri nici nu cutezau să pună piciorul în staţiunea aflată la o aruncătură de băţ la graniţă. Acum, grănicerii muzicii au dispărut.

Pe plajă, focurile de tabără au lăsat în urmă tăciuni, iar în jurul lor stau îngropate pe jumătate în nisip sticle şi cutii de băutură. Nici de mizeria din jurul construcţiilor nou apărute nu îi pasă nimănui.

Dar chiar şi aşa, Vama Veche rămâne a doua destinaţie din preferinţele turiştilor, pentru perioada de 1 Mai. De mâine, aici sunt aşteptaţi cam 10.000 de oameni din ţară. Dar şi străini care vin cu drag în Vamă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri