Satul Crișan, din Delta Dunării, locul unde turiștii spun că se mănâncă cea mai bună ciorbă de pește din lume

Data publicării:
deltaa

Pregătiţi pentru iniţierea în arta pescuitului, reporterii Digi24 au pornit dis-de-dimineaţă spre Delta. De la Murighiol, au luat o barcă până în localitatea Crişan, unde îi aşteptau undiţele gata pregătite pentru pescuitul la ştiucă. Satul este îmbrăţişat de ape şi, cum ajungi aici, te cuprinde senzaţia că timpul stă în loc.

Crişanul este un sat aşezat pe marginea Dunării, are o lungime de 7 km.Crişanul este zona centrală şi comuna Crişan are 3 sate: Mila 23 care este un sat specific de ruşi şi lipoveni şi Caraorman care este cel mai vechi”, explică Adrian Oprișan, administratorul unei pensiuni.

În apele din zona Crişanului trăiesc numeroase specii de peşte de la crap şi avat, până la somn şi ştiucă. Pasionaţii de pescuit îşi pot încerca norocul pe pontoanele din faţa pensiunilor sau pot închiria o barcă cu ghid, pentru ca şansele de a prinde peşte să crească. Pe lângă peisajele superbe admirate pe tot parcursul plimbării noastre, reporterii au avut parte şi de prima lecţie de pescuit. Vulturul codalb a ieşit în întâmpinarea lor, parcă urându-le succes şi fir întins.

Suntem pe lacul Isac, la pescuit de ştiucă. După ce prindem suficient peşte pentru o saramură cu mămăliguţă şi mujdei ne îndreptăm spre cel mai lung canal din Deltă: Litcov”, spune Georgiana Dediș, reporter Digi24.

Mulți turişti vin aici în fiecare an pentru a se bucura de natură, dar şi de pasiunea lor pentru pescuit. Delta este generoasă cu toţi cei care vor să o descopere. Pe lângă activităţile pescăreşti, turiştii pot vizita Pădurea Letea, satul lipovenesc Mila 23, Caraormanul - cel mai vechi sat din Deltă, sau se pot plimba cu canotcile.

După o zi pe Lacurile Isac, Litcov şi Obretin, de unde s-au ăntors cu juvelnicul plin, gazda le-a pregătit reporterilor o reţetă simplă, dar gustoasă: peşte la grătar cu legume.

După ce a stat peştele la fazendat cu condimente şi cu sare e indicat să stea o oră, două pentru că este foarte proaspăt.Dacă nu stă o oră, două, se sfărâmă. Am ales metoda puturosului. Îl facem pe grătar şi pe aragaz. Aceasta este o reeţetă simplă de Deltă, peşte la grătar, legume la grătar. Şi ce să vă urez: Poftă bună!”, spune Adrian Oprișan, administratorul unei pensiuni.

După o zi în Deltă, turiştii obosiţi se pot caza la pensiunile din împrejurimi. Preţul unei camere, cu mic dejun inclus, este de 140 de lei pe noapte. Dacă treci prin Murighiol poţi lăsa maşina, cu 10 lei pe zi, într-o parcare special amenajată. De aici poţi închiria o barcă spre Deltă, care te costă 50 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri