Satul cu cele mai multe case monument

Data publicării:
conac

Satul Bicfalău din Covasna este astăzi localitatea cu cele mai multe case declarate monumente istorice. Din acest motiv, tot mai mulţi oameni aleg să readucă la viaţă conace cu o istorie de sute de ani.

Janos Kerezsi este fostul director al Liceului de Artă din Sfântu-Gheorghe. El a cumpărat un conac în Bicfalău înainte de 1990. Chiar dacă era aproape o ruină, bărbatul a văzut potenţialul clădirii.

Janos Kerezsi: „Preţul era la preţul unei Dacii standard de atunci, de 70 de mii de lei şi de atunci n-am mai apucat niciodată să mergem la mare cu copiii, că era de lucru aici. Şi marea majoritate a lucrărilor le-am făcut noi cu propria mână”.

10 ani a durat renovarea conacului construit în anul 1805. Casa nu avea hornuri, pereţii erau crăpaţi de sus până jos, iar lemnul era pe alocuri distrus. În timpul regimului comunist, clădirea a fost sediul unui CAP.

Janos Kerezsi: „Era în trei nivele şi noi am am ridicat, am tras aceste două la acelaşi nivel, ca să nu stricăm nici stilul şi de atunci am tot lucrat”.

Deşi localitatea Bicfalău nu a avut niciodată mai mult de 400 de locuitori, din ce în ce mai mulţi oameni se mută... la conac. Nu este uliţă pe care să nu zăreşti măcar două-trei construcţii nobiliare, majoritatea vechi de secole. Deşi au o valoare arhitecturală inestimabilă, multe au fost abandonate. După ce a căutat cinci ani casa potrivită, Gyula Bogdan a cumpărat un conac cu 30000 de euro şi a investit în renovarea lui încă de două ori pe atât.

Gyula Bogdan - proprietarul unui conac: „După ce am ieşit la pensie, m-am gândit că mă întorc în ţară, că sunt braşovean din naştere şi am căutat ani de zile în judeţul Covasna. Şi până la urmă această casă deşi era destul de dărăpănată mi-a plăcut foarte mult din cauza pădurii şi aşezării şi am avut şi o grădină şi sunt pasionat de grădinărit, aşa că am considerat că merită să renovăm”.

Gyula Bogdan nu se află la prima astfel de restaurare. A fost pasionat încă din tinereţe de clădirile vechi.

Gyula Bogdan - proprietarul unui conac: „Am lucrat cu nevastă-mea foarte mult, chiar noi personal şi am folosit ajutoare locale. N-au fost probleme. A trebuit să săpăm o fântână, a trebuit să introducem curentul că n-a fost plus am refăcut gardul, încetul cu încetul. Pentru noi era o plăcere să construim, a fost ca un lego”.

Conacul familiei Bogdan este singurul din lemn din satul Bicfalău. După trei ani de lucrări, casa veche de 200 de ani a devenit căminul ideal pentru proprietari.

Gyula Bogdan - proprietarul unui conac: „Am refăcut ceea ce a fost stricat, dar nu am schimbat cu absolut nimica, dat fiind că clădirea este monument arhitectural”.

Datorită acestor monumente, satul Bicfalău a fost propus pentru a fi inclus în patrimoniul UNESCO.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri