Scădere dramatică a locurilor de cazare la mare

Data publicării:
cazare

Înainte de Revoluţie, Olimp era o staţiune exclusivistă, ocupată până la refuz în sezonul estival, perioadă în care o cameră nu se putea obţine decât prin relaţii. Din fostele hoteluri de lux de acum 3-4 decenii, precum Panoramic, au mai rămas doar câteva clădiri uriaşe şi abandonate, în care n-a mai călcat niciun turist de ani buni.

„Era plin şi de români, dar şi de străini. Îmi aduc aminte că erau francezi, toată zona asta era superbă. Din păcate acuma este trist ce se vede”, spune un turist în vârstă.

Prin aceeaşi transformare nefericită au trecut şi alte staţiuni din sudul litoralului.

Traian Bădulescu, consultant în turism spune că „unele nu au fost privatizate cum trebuie, hoteluri destul de mari şi unele dintre ele sunt închise din păcate.”

La mare au apărut şi unităţi de cazare noi. Mai mici, noile hoteluri sunt superioare din punct de vedere al confortului.

Numărul locurilor de cazare de la malul mării a scăzut cu o treime, faţă de anii de după Revoluţie.

Pentru 1993 aveam un existent de locuri în zona litorală, de 126.900. Comparativ cu anul 2014, când erau înregistrate 83.625 de locuri, deci o reducere de 34 la sută”, spune Nicoleta Trandafir, şef INS Constanţa

Evident, şi numărul turiştilor care îşi petrec vacanţa în staţiunile de pe litoral s-a micşorat semnificativ - de la aproape un milion în 1993, la doar 740.000 în 2014.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri