Sculptorul de oase

Data publicării:
fazakas sandor

Cei mai mulţi oameni nu văd nicio utilitate în oasele animalelor. Însă, folosindu-se de imaginaţie, Fazakas Sandor reuşeşte să creeze podoabe sau alte obiecte cu puţinele instrumente pe care le are în atelier.

„Asta e din corn de cerb. Vânătorii îl folosesc, de exemplu, pe ăsta. Asta e din corn de vită, se desface aşa, vedeţi?”, explică meșterul.

Atelierul este înțesat de cercei, medalioane, inele, nasturi, podoabe pentru păr sau cravate, solnițe de toate formele și marimile, dar și corni de vânatoare cum doar odinioară se mai făceau.

Munca depusă este pe măsura valorii pieselor.

„Cum e ăsta, îl lucrez vreo două zile până e gata. Dar, vedeţi, lemnul ăsta e băgat până aici şi îi fac cui din lemn”, arată meșterul.

Deşi mândru de arta sa, pe fața meşterului se citeşte și o oarecare dezamăgire. Ucenici care să ducă mai departe meoșteșugul sunt prea puțini, iar la târguri lumea nu se înghesuieşte să îi cumpere piesele. Doar turiștii străini mai caută arta populară autentica, spune el.

„Acum, tehnologia asta nouă cere mai multe lucruri şi oamenii fug după bani. Eu aşa m-am hotărât, că nu îmi mai schimb meseria, că totdeauna mi-a plăcut şi rămân cu asta. Nu câştig atât de mult, dar ce să fac?”, spune Fazakas Sandor.

Soția îl sprijină. „Eu apreciez foarte mult pasiunea asta pentru că, într-adevăr, suntem oameni simpli, dar el este un artist”, spune Korodi Rosalia.

Prețul obiectelor sculptate de Fazakas Sandor variază în funcție de mărime și complexitatea lucrării. Astfel, cerceii costă, în medie, 10 lei, medalioanele de la 3 la 20 de lei, iar un corn de vânatoare sau o solniță din os de vită ajunge la 150 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri