Secretul lui Bachus la români: Berea şi vinul, la loc de cinste în topul preferinţelor

Data publicării:
Clipboard 01 1

Românilor le-a plăcut dintotdeauna să se relaxeze la un pahar de bere sau de vin, arată statisticile. Iar atunci când au combinat licorile, au apărut şi miturile: bărbaţii beau mai mult decât femeile, berea nu merge după vin şi nu e bine să începi să bei de dimineaţă.


Ştiinţa arată că suntem făcuţi în proporţie de 70% din apă. Şi atunci vine întrebarea: unde se face diferenţa când vine vorba de consumul de alcool? Bărbaţi sau femei, nu facem altceva decât să consumăm acelaşi lichid. Într-un pub din Centrul Vechi al Capitalei, barmanul Giancarlo spune că, de regulă, bărbaţii rezistă mai bine la băutură. Studiile arată că un bărbat are nevoie de două pahare şi jumătate de bere ca să devină euforic, în timp ce unei femei îi este suficient unul singur.

Important, şi pentru unii şi pentru alţii, este să nu amestece licorile. Cel mai bine e să te axezi pe un anumit tip de băutură, spune Giancarlo.

Concret, dacă consumatorul amestecă o băutură spirtoasă cu un suc dietetic, la final va fi cu 18% mai ameţit decât dacă ar folosi un suc obişnuit. De ce? Sucul obişnuit conţine zahăr, pe care corpul îl asimilează cu grăsimile din mâncare, ceea ce face ca procesul de absorbţie al alcoolului să fie mai lent decât dacă este consumat cu un suc fără zahăr.

În faţa barului din Centrul Istoric, câţiva turişti britanici ţin să contrazică teoria: „Încep cu câteva beri - cam patru-cinci -, iar apoi lucrurile se complică, aşa că beau puțină tărie să pot continua. După care aştept să vină seara şi să beau nişte cocktailuri”, se laudă Arthur.

Când începi să bei? „Când eşti în concediu, la orice oră. Imediat ce te trezeşti.Ideea e să nu te opreşti. Eventual să te odihneşti câteva ore, chemi nişte prieteni să te ia din cameră, şi începi să bei din nou”, îl ajută prietenul său, George.

Românii nu sunt nici ei străini de secretele lui Bachus, doar că au alte preferinţe. Bere sau vin, mai rar un cocktail şi mult mai rar - tărie.

În medie, un român consumă 15,3 litri de alcool pe an, cu 3 litri mai mult decât media europeană. Unul din doi români preferă berea, consumând de la trei-patru în sus la o ieşire cu prietenii.

La loc de cinste, recomandat şi de medici, este şi vinul, care scade tensiunea şi reduce riscul de infarct. Un pahar de vin conţine toate cele 13 minerale necesare zilnic. E un excelent remediu natural, dar numai consumat cu moderaţie!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri