Shopping compulsiv. Cum scapi de „boala cumpărăturilor”

Data publicării:
alina ionita

De 12 ani, Alina Ioniţă face achiziţii pentru unele dintre cele mai importante multinaţionale din ţară. Aşa că este foarte atentă la cheltuirea banilor. Bugetul personal, însă, nu era deloc gestionat după principiile folosite la serviciu.

„Cheltuiam pentru cei dragi, cheltuiam pentru orice activitate care presupunea prezenţa mea. La modul: mergem la munte, ocupaţi-vă voi de tot, eu plătesc. Cadouri făceam, dar prezenţa mea era foarte limitată în viaţa oamenilor respectivi. Munceam foarte mult, de la 8 dimineaţa la 11 seara, câteodată şi mai târziu şi chiar şi de acasă”, povestește ea.

În urmă cu un an şi-a dat seama că lucrurile nu pot continua aşa.

„Am avut revelaţia faptului că nu poţi să rezolvi nişte probleme emoţionale, nu poţi să umpli nişte goluri, nişte sentimente, cu lucruri materiale. Adică erau lucruri mult mai valoroase pe care puteam să le fac şi nu să le cumpăr”, spune Alina Ioniță.

Primele efecte ale schimbării le-a văzut la copiii ei.

De la cumpărat foarte mult pentru ei, îmbrăcăminte, haine, chiar şi nimicul ăla cu care mergi acasă de la serviciu, cu care majoritatea vin şi sar - „ce mi-ai adus?” -, şi eu am spus: „pe mine!”. Şi reacţia a fost: Uaaaa! Lucru care înainte, când scoteam ceva din geantă, nu era”, povestește ea.

Viaţa Alinei s-a îmbunătăţit pe toate planurile. Asta după ce şi-a stabilit un obiectiv: să devină trainer. Astfel, în loc să cumpere lucruri inutile, a început să investească acei bani pentru a-şi îndeplini scopul.

Pentru mine ca trainer este foarte important să fiu permanent instruită şi să ofer valoare cursanţilor mei. Și mă gândesc: ce am nevoie? Am nevoie să vorbesc bine în public. Ok. Cum pot să fac eu asta? Pot să merg să fac un curs de public speaking. Deci scot bani şi cumpăr un serviciu care mie îmi sprijină identitatea mea, obiectivul meu”, spune Alina Ioniță.

Ea a reuşit deja să organizeze mai multe seminarii de educaţie a cumpărătorilor. Mioara Vetreneanu a participat la unul dintre ele. Avea aceeaşi problema: cumpăra compulsiv.

Veneam de multe ori de la serviciu, îmi aminteam că nu e nimeni acasă, mă opream la cumpărături sau mă plimbam pur şi simplu prin magazine. Lucrurile acelea frumoase pur şi simplu îmi ţineau mintea ocupată şi evitam să ajung acasă în liniştea mea, în intimitatea mea, pentru a nu simţi nişte lucruri care m-ar fi deranjat”, spune Mioara Vetreneanu.

Sfaturile Alinei au ajutat-o pe Mioara să scape de acest comportament.

Mi-am stabilit nişte obiective mult mai clare, am învăţat nişte lucruri după care să îmi fac un plan de cumpărături chiar la acel curs am învăţat să îmi investesc banii în loc să-i cheltui, să fac distincţia dintre dorinţele şi nevoile reale ale mele”, spune ea.

„Am sesizat că asta ar fi o problemă a cumpărătorului actual: el nu găseşte motive pentru care să economisească. Nu găseşte motive pentru care să îşi controleze comportamentul la cumpărături”, spune și Alina Ioniță.

Aşadar, este foarte important să aveţi un scop de îndeplinit, iar lista de cumpărături să fie făcută în funcţie de acesta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri