Tinereţe fără bătrâneţe. Ce se ascunde în spatele stărilor de oboseală

Data publicării:
Consultatie medic pacient GettyImages noiembrie 2015

Hipoglicemia reprezintă scăderea concentraţiei de glucoză în sânge sub 70 de miligrame/decilitru.

În mod normal, hipoglicemia la o persoană sănătoasă nu prea apare. Ar trebui ca persoana respectivă să nu mănânce foarte mult timp, să ţină un post îndelungat. De obicei organismul are capacitatea la persoanele sănătoase să îşi menţină concentraţia de glucoză din sânge normală”, spune Dana Tănăsescu, medic primar medicina internă.

Aşadar, acele stări de slăbiciune sunt cauzate de alte probleme sau de o oboseală accentuată, nu de o hipoglicemie.

Singurii pacienţi care sunt predispuşi cu adevărat la hipoglicemie sunt diabeticii, care fie nu sunt pe o schemă adecvată de tratament şi iau medicamente mai mult decât trebuie, fie nu mănâncă suficient sau fac efort fizic intens după administrarea tratamentului sau insulinei”, afirmă Anca Hoisescu, medic primar endocrinologie.

O hipoglicemie uşoară apărută la un pacient diabetic se caracterizează printr-o stare de nelinişte, printr o stare de nervozitate, pacienţii devin mai irascibili, mai nervoşi, resimt o stare de foame, uneori o stare de foame imperioasă, încep să tremure, să aibă transpiraţii”, spune Dana Tănăsescu, medic primar medicina internă.

În cazul unui diabetic, hipoglicemia este într-adevăr o problemă, pentru că poate duce chiar la moarte, dacă nu este tratată la timp. De cealaltă parte, hipocalcemia reprezintă scăderea nivelului de calciu, un element important pentru coagularea sângelui şi pentru buna funcţionare a muşchilor şi a nervilor.

Este vorba despre o falsă scădere a concentraţiei de calciu în sensul că această scădere de calciu poate să apară la persoanele mai anxioase, la persoanele care fac atacuri de panică, care se sperie, care hiperventilează şi atunci prin scăderea concentraţiei de calciu ionic apar aceste manifestări, calciul total fiind normal”, adaugă Dana Tănăsescu.

De aceea, este important să vă prezentaţi la medic după primele simptome.

Poate să fie o simplă stare de supărare, necaz, în care am superventilat, mi-a scăzut cantitatea de calciu ionic şi atunci poate să nu fie nimic în spatele acestei stări sau poate să fie o hipocalcemie reală”, spune Dana Tănăsescu, medic .

De aceea, trebuie investigat ce se ascunde în spatele acestei stări prin prezentarea la un medic endocrinolog sau internist. De asemenea, evitaţi să luaţi medicamente fără recomandare, pentru că situaţia se poate înrăutăţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri