TINEREȚE FĂRĂ BĂTRÂNEȚE. Cum poate fi prevenită infertilitatea și ce presupun procedurile de inseminare artificială și fertilizare in vitro

Data publicării:
gravida mfax-3

„Șansele de a rămâne însărcinată sunt de 15% la o inseminare intrauterină și de 35-40% la fertilizare in vitro. Ar trebui ca doamnele să înțeleagă că depinde mult de cauza care le face infertile, de aceea unele au o rată mare de 70-80 % la FIV, iar doamnele în special peste 40 de ani au o șansă de 1-2%. Deci șansa este variabilă și variază în funcție de cauza pt care nu pot avea copii pe cale naturală”, explică medicul.

Pe de altă parte, spune Ruxanda Dumitrescu, „cele mai frecvente cauze pentru care un cuplu este infertil sunt cele masculine - cam 35%, cele datorate obstrucției tubare cam 35%, iar celelalte, anovulație sau malformații uterine, restul de 30%”.

De aceea, primul pas în evaluarea cuplului este examinarea factorului masculin. Dacă este vorba despre anomalii ușoare, acestea pot fi tratate cu medicamente.

Dacă este vorba despre anomalii mai grave, se ajunge la fertilizare in vitro sau inseminare artificială.

„Costurile sunt variabile în funcție de clinică și de nevoile acelui cuplu, depinde ce procedură urmează, iar Casa de Asigurări nu a acoperit procedurile. A fost un program prin ministerul Sănătății care nu mai are fonduri de peste un an. În momentul de față femeile și partenerii lor își achită singuri costurile, iar medicația poate fi acoperită 50% de către Casa Națională de Asigurări printr-un program național, se face un dosar cu niște acte medicale, le ajutăm noi să le completeze și le depun personal la Casa Județeană sau națională de Asigurări și astfel primesc ramburs jumătate din sumă”, explică medicul.

Costurile inseminării intrauterine sunt, în medie, de 800 de lei, în funcție de clinica la care se face operațiunea, iar o fertilizare in vitro poate costa 6000 de lei.

Ruxandra Dumitrescu avertizează că sprijinul psihologic este foarte important.

„Afectul este foarte grav perturbat, adică partea psihologică e cea care primează și este esențială. Pacienții au mare nevoie de suport psihologic în procedurile de laborator, în special femeile au probleme în cazul eșecului, ele ar trebui să înțeleagă de la început ce șansă au, o șansă reală pentru cazul lor și să își accepte cu seninătate și un eventual eșec și o eventuală victorie, adică apariția sarcinii. Este important să vorbească înainte de proceduri cu un psiholog pentru a ști la ce să se aștepte. Repet: la aceste proceduri marele dezavantaj nu e durerea fizică, ci aceea psihică și problemele emoționale de după.”, spune medicul.

„Partea psihică ajută mult atunci când femeia este foarte liniștită și relaxată. Sunt cazuri când, medical, avea o șansă mică, 1-2%, iar femeia spunea: eu o să obțin o sarcină, nu vă faceți griji și obținea, iar alte cazuri când noi suntem siguri că este bine, dar de la stresul pacientei nu reușim nimic și atunci este bine să beneficieze de consiliere psihologică înainte de proceduri și după”, mai spune Ruxandra Dumitrescu.

Medicul are și câteva sfaturi pentru a evita ajungerea la astfel de proceduri.

Ar trebui să ne conservăm fertilitatea și acest lucru se face prin a ne gândi să concepem înainte de 30 de ani, în primul rând. E bine să se știe că rezerva ovariană înseamnă numărul de foliculi cu care ne naștem și nu putem să îi creștem cu niciun medicament, deci este bine să ne folosim foliculii și rezerva ovariană atunci când ea este și atunci când ne apropiem de menopauză să așteptăm perioada fiziologică de menopauză și nu atunci să încercăm să obținem o sarcină”, arată Ruxandra Dumitrescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri