Trebuie sau nu corectat un copil care scrie cu mâna stângă?

Data actualizării: Data publicării:
stangaci

În lume, unul din zece oameni scrie cu mâna stângă. Pe vremuri, stângacii reprezentau o minoritate. Astăzi au chiar și o zi dedicată lor, pe 13 august. Alte curiozităţi legate de stângaci sunt că aud diferit sunetele şi au mai mult talent când vine vorba de artă. Dar în mintea tuturor rămâne o întrebare: trebuie sau nu corectat un copil care scrie cu mâna stăngă?

În lume, fiecare al zecelea născut este stângaci. Maria se numără printre ei. Are 12 ani şi scrie cu mâna stângă de când se ştie.

„Iniţial nu mi-am dat seama că sunt stângace, mi-am dat seama când mama încerca să îmi arate cum se face un desen sau ceva de genul acesta. Şi m-a luat de mâna dreaptă, dar mie nu îmi ieşea cu mâna dreaptă şi îmi ieşea cu mâna stângă”, povestește Maria.

De-a lungul secolelor cei care scriau cu mâna stângă erau consideraţi „ciudaţi”, în timp ce ei se credeau speciali. Dintre acești oameni speciali, care au schimbat însă cursul istoriei îi amintim pe Picasso, Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci sau Einstein.

Exemplele pot continua până în zilele noastre cu nume sonore precum Phil Collins, Charlie Chaplin, Tom Cruise, Marylin Monroe, Bruce Willis, Maradona sau Pele. Mai mult, şapte dintre ultimii preşedinţi ai Statelor Unite, inclusiv Barack Obama, fac parte din tabăra oamenilor care scriu cu mâna stângă.

„S-a demonstrat că şi dreptacii, şi persoanele stângace au aceeaşi funcţionare cerebrală. Cumva există o echilibrare. De ce se întâmplă treaba asta încă nu s-au stabilit cauzele reale, să zic aşa. Sunt multe teorii, multe ipoteze, unele validate, altele în curs de validare”, spune psihologul Anca Boalcă.

Disputa dintre stângaci şi dreptaci există de câteva milenii. Un exemplu elocvent îl reprezintă chiar cuvântul „sinistru” ce provine din latinescul „sinister”, care înseamnă "stâng". Asta în timp ce termenul „dexteritate”, sinonim cu „îndemânare”, vine de la cuvântul „dexter” care înseamnă „drept”.

„Încă din Antichitate erau consideraţi ca fiind persoane negative, vrăjitori şi trebuiau eliminaţi din vieţile sociale. Sau, în cel mai fericit caz, erau obligaţi să îşi dezvolte abilităţile pe partea dreaptă”, spune Anca Boalcă. „De aici avem şi cuvântul stângăcie destul de mult implementat în limbajul popular. Când ţi se spune că nu eşti foarte bun, ţi se spune că eşti stângaci. Cumva îţi este atribuită o doză de negativitate acestei abilităţi pe partea stângă”, adaugă psihologul.

În zilele noastre, în multe ţări din Asia şi Africa este necivilizat să mănânci cu mâna stângă.

„Aproape în toate societăţile, abilităţile pe mâna stângă a fost considerată ca o negativitate. Şi atunci, de la o limitare, să spunem, s-a pornit de la ideea că cine este stângaci, cine foloseşte mâna stânga este negativ”, explică psihologul Anca Boalcă.

„Probabil celor dreptaci li se pare ciudat că noi, stângacii, scriem cu stângă şi li se pare că e ceva care nu e normal (...) Unii au zis că stângacii sunt mai împiedicaţi, ceea ce m-a deranjat foarte tare, pentru că nu este adevărat.”, mărturisește Maria. „Când se foloseşte cuvântul stângaci în sensul rău al cuvântului cei care scriu cu mâna stângă sunt deranajați de acest cuvânt, folosit destul de des”, mai spune Maria.

„Să nu uităm că 90% dintre oameni sunt dreptaci. Noi trăim într-o lume de dreptaci unde abilitatea este pe mâna dreaptă”, arată Anca Boalcă.

Psihologii spun că învăţătorii care încearcă sa transforme un stângaci într-un dreptaci fac cea mai mare greşeală. Copiii stângaci obligaţi să scrie cu mâna dreaptă pot deveni bâlbâiţi sau pot avea dificultăţi de învăţare.

„Aduce în viaţa copilului destul de multă frustrare, complexe, aş putea spune şi o regresie emoţională. Un complex de comportamente nepotrivite sau neindicate pentru copil”, avertizează Anca Boalcă.

„Depinde cum abordezi, pentru că poţi să îl înveţi pe copil să scrie cu mâna stângaă şi să scrie corect cu mâna stângă. Căci asta este important, el să facă performanţă cu abilitatea pe care o are. Pe mâna stângă”, subliniază specialistul.

„Nu mi se pare foarte important dacă scriem cu mâna stângă sau dreaptă atât timp cât facem ceva”, confirmă Maria.

„Noi vorbim foarte mult de mâna stângă, dar abilitatea pe partea stângă nu înseamnă doar mâna stângă. Înseamnă piciorul stâng, ochiul stâng, înseamnă toată partea stângă a corpului. Şi aceste lucruri sunt mai puţin luate în seamă”, atrage atenția Anca Boalcă.

Cum se simt stângăcii într-o lume în care majoritatea oamenilor scriu cu mâna dreaptă? „Păi voi să îmi spuneţi! Adică uitaţi-vă în cameră. Nu ştiu, nu mi se pare că suntem diferiţi, dar mie îmi place să cred că suntem puţin mai speciali”, spune Maria.

Lumea în care trăim nu s-ar fi dezvoltat la fel de mult dacă oamenii ar fi fost la fel. Dreptacii sunt analitici şi calculaţi, în timp ce stângăcii au mai multă imaginaţie, înclinaţii spre artă şi găsesc soluţii inedite la problemele cu care se confruntă.

Profesorii de la Universitatea Hopkins din Statele Unite au demonstrat că stângacii câştigă cu până la 10-15% mai mult decât dreptacii.

La nivel mondial, 10% dintre femei şi 12% dintre bărbaţi sunt stângaci.

„Din ambele mâini se poate face ceva foarte frumos”, este de părere Maria. O persoană care scrie cu ambele mâini se numește AMBIDÉXTRU.

Din 1992, la data de 13 august este serbată Ziua Internaţională a Stângacilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
mana3
A fi stângaci nu e un defect
Partenerii noștri