TURIST ACASĂ. Acasă la Moş Ion Roată

Data publicării:
MOS IONA

Deși n-avea carte, Ion Roată avea inteligenţa nativă a oamenilor simpli. A devenit modelul ţăranului român, pentru care valorile tradiţionale sunt sfinte şi care şi-ar da viaţa pentru dreptate. „Moş Ion Roată a fost primul ţăran din Adunarea ad-hoc care a avut prima semnătură în capul listei. Pentru noi câmpurenii, Moș Ion Roată, Moș Ion înseamnă simbolul, simbolul țăranului dârz, cinstit, nu neaparat știitor de carte, neștiitor, dar foarte ager și isteț la minte, cu „gâdilici la limbă” așa cum spunea Creangă în povestirile lui”, a spus Ion Drăghici, directorul şcolii din localitatea Câmpuri.

Atunci când s-a decis soarta Principatelor Române, în 1857, a fost ales în Divanul Ad-hoc al Moldovei ca reprezentant al țăranilor din zona Vrancei. Apoi a mers la Iași, alături de toți unioniștii, pentru a susține ideea unirii celor două principate. „Lucrul ăsta i-a atras şi arestarea, la un moment dat, la Iaşi. Va participa la câteva din momentele importante ale României moderne care se plămădea după 1859, facând parte din comisiile de împroprietărire a țăranilor de la 1863-1864”, a spus Cristian Căldararu, istoric. Mihail Kogălniceanu îi propune Domnitorului Carol I să-l decoreze pe Moș Ion Roată cu ordinul „Steaua României”.

Spre sfârșitul vieții însă, bătrânul a căzut în dizgrație. Sinceritatea sa i-a adus oprobriul celor pe care îi susținuse. În cele din urmă i-au fost luate toate pământurile primite ca răsplată pentru patriotismul său. „Pleacă din această lume sărac, fără pământuri, fără tot ceea ce a primit ca o recompensă din partea lui Cuza sau din partea lui Kogălniceanu pe timpul cât Alexandru Ioan Cuza a condus destinele României Moderne”, a spus Cristian Căldăraru, istoric. Casa sa se află la întâlnirea celor trei hotare ale Moldovei, țării Românești și Transilvaniei. În anul 1959 a fost declarată muzeu, iar de atunci are poarta deschisă pentru toți cei care vor să afle povestea lui Moș Ion Roată.

În satul Gura Văii, la sfârșitul secolului al XIX-lea, a fost ridicată casa lui Moș Ion Roată. Aceasta a fost mutată, apoi, la șoseaua ce leagă localitatea Panciu de stațiunea Soveja. Astăzi adăpostește obiecte din perioada Domnitorului Alexandru Ioan Cuza. În prima odaie a casei din lut pe pereții albi sunt câteva tablouri cu poze de familie. Printre ele, spre răsărit - o icoană veche de 200 de ani! În cea de-a doua odaie se află cuptorul cu vatră, dulapul din lemn și o masă. În Galați locuieşte un urmaş al lui Moş Ion Roată. Adrian Roată a realizat arborele genealogic al familiei sale cu ajutorul profesoarei de istorie.

Casa Memorială a lui Moş Ion Roată se află la 60 de kilometri de Focşani. Cei care vor să rămână în zonă mai multe zile se pot caza în stațiunea Soveja sau la Panciu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Te-ar putea interesa și:
alexandru ioan cuza
Ce spuneau românii de rând despre Alexandru Ioan Cuza
marasesti digi
RAPORT DE ȚARĂ. 41 de monumente dedicate eroilor, în județul Vrancea
Partenerii noștri