TURIST ACASĂ. Mănăstirea Ursulinelor din Oradea transmitea tinerelor învățăturile școlii catolice

Data publicării:
ursuline

Apărut în secolul al XVI-lea, în perioada Contrareformei, Ordinul Ursulinelor a avut misiunea de a educa tinerele și de a le transmite învăţăturile şcolii catolice. Aceasta a fost vocaţia lor şi în Oradea, unde Episcopia romano-catolică a cumparat o casă pentru nevoile măicuțelor si pentru a amenaja o şcoală de fete.

Primele călugărițe au venit în 1772 din Polonia, iar doi ani mai târziu era finalizată construcția mănăstirii în stil baroc. Faţada clădirii seamănă cu cea a bisericii reformate din Novi Sad. În 1858 au fost extinse anexele, iar fațadele au căpătat forma neogotică pe care o au până în prezent. În plus, ordinul mai deținea o școală, care astăzi găzduiește liceul Ady Endre. Recent, complexul a fost restaurat şi clădirile şi-au recăpătat strălucirea de altădată.

Misiunea ursulinelor a fost întreruptă brutal în 1948, când toate ordinele călugareşti au fost desfiinţate, iar călugariţele ursuline au fost nevoite să plece din mănăstire în doar 24 de ore. Au recâștigat proprietatea asupra clădirilor abia după 1990, dar s-au retras din Oradea în urmă cu câțiva ani. Monumentul este amplasat în centrul oraşului şi oricine îl poate vizita, iar accesul este liber.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri